Nasveti

Jasminine trajnostne dobre prakse: kako v svoje navade vpeljati izdelke za ponovno uporabo?

V tokratnem prispevku smo se pogovarjali z našo sodelavko in skladiščnico Jasmino, ki vsak dan skrbi, da so vaši paketi natančno in pazljivo pripravljeni ter čim hitreje odposlani na vaš naslov. 

Predstavili jo bomo na malce drugačen način, in sicer skozi njene okolju prijaznejše dobre prakse. Povedala nam bo, kako je sama v svoje navade vpeljala čim več izdelkov za ponovno uporabo. Povedala pa nam bo tudi, kako s svojo družino poskuša živeti čim bolj spoštljivo in prijazno do narave.

Že od malih nog si vegetarijanka, povej nam kaj več o tem

Moji starši so bili nekaj časa zaposleni v mesni industriji. Tako sem že v mladih letih videla marsikaj, kar ne bi želela videti, zato sem kar hitro postala vegetarijanka. 

Stremim k temu, da bi lahko čim prej svoje prehranske navade popolnoma osredotočila veganstvu. Kar se zadeva nakupov hrane v trgovini nimam težav. Velike težave imam v primeru, če si malice ne bi kuhala sama, oziroma si je ne bi nosila s seboj. Želim si kdaj pa kdaj tudi jesti zunaj v restavracijah. Ampak težava je v tem, da se večinoma na Goriškem najde vegetarijanska ponudba, ne pa tudi veganska.

Kako si doma v navado vpeljala izdelke za ponovno uporabo?

Mislim da smo danes preveč obkoljeni s plastiko in ne maram, da se zaradi te pretirane uporabe plastike kopičijo smeti. Zato tudi ne maram izkoriščanja in njene prekomerne vsesplošne uporabe.

Plastika je sicer lahko tudi dobra in v pomoč v vsakodnevnem življenju. Na primer na poti je veliko lažja in priročnejša od drugih materialov. Verjamem pa, da se na večini področij najdejo tudi drugi materiali, ki so koristnejši in okolju prijaznejši od plastike.

Doma se trudimo, da imamo zelo malo odpadkov. Vse, kar je možno ločevati, ločujemo ali kjer je to možno, kompostiramo. Preprosto sem se navadila na to, da ne kupujem izdelkov z nepotrebno embalažo in da kjer je to le mogoče, embalažo operem in ponovno uporabljam.

Pri osebni negi sem najprej začela uporabljati pralne vložke, saj so mi običajni vložki dražili kožo. Pred leti na začetku sicer ni bilo na spletu še toliko informacij o pralnih vložkih in takrat, ko sem bila mlajša se tudi še nisem povsem posvečala temu področju.

Preprosto v tistem času na prvo mesto še nisem postavljala pralnih izdelkov. To se je potem spremenilo po rojstvu otroka, ko sem se še bolj osredotočila preiti na pralne izdelke.

Jasminini pralni izdelki in izdelki za ponovno uporabo

Katere pralne izdelke in izdelke za ponovno uporabo uporabljaš doma?

Danes se najde vedno več izdelkov, ki so pralni ali drugače namenjeni ponovni uporabi in lahko tako povsem nadomestijo potratne materiale ter pripomočke, ki jih običajno moramo neprestano zavreči. 

Tako sem v domači kuhinji že nadomestila papirnate brisače za enkratno uporabo za večnamenske pralne brisačke, ki jih lahko operem kar v pralnem stroju. Prav tako uporabljam tudi pralne vrečke za sadje in zelenjavo ter večnamenske nakupovalne vrečke, ki me redno spremljajo v trgovino.

V svoji kopalnici sem nadomestila kar nekaj izdelkov za osebno nego s pralnimi različicami. Že nekaj časa v svoji kozmetiki uporabljam večnamenske pralne bambusove blazinice in razrezane tetra pleničke za čiščenje obraza, pa tudi pralne robčke ter vložke. Pri prhanju uporabljam bombažno krpico za telo, ki jo lahko preprosto iz odvečnega blaga sešijemo tudi doma.

Pred leti sem pričela izdelovati domačo kozmetiko. Po rojstvu otroka pa sem začela na polno uporabljati še pralne materiale, saj sem se takrat začela še bolj zavedati, koliko plastike in drugega okolju neprijaznega materiala je v izdelkih za otroke oziroma dojenčke in mame. 

Zmotili so me izdelki, ki jih ponujajo za otroško osebno nego, saj običajno vsebujejo veliko umetnih snovi, ki so se mi zdeli neprijetni tudi že na dotik.

Poleg pralnih materialov sem navdušena nad lesom, ki ga postopoma vpeljujem v vsakodnevnem življenju. Pri igri z otrokom največkrat koristimo kar običajne predmete, stvari, ki jih dobimo doma in v naravi ter naravne igrače iz lesa, ki ne nosijo strupenih premazov.

Nova oblačila in obutev doma kupujemo premišljeno. Predvsem otroška najraje izmenjujem in kupujem rabljena. Prav tako to počnem tudi z otroškimi igračami in pripomočki.

Kaj pa v pisarni?

V pisarni za pitje uporabljam steklenico, v kateri lahko kupimo domače sokove. Po porabi steklenic tako ne odvržem, ampak jih operem in ponovno uporabljam za pitje ali za uporabo v domači kuhinji. Te steklenice so zelo priročne zaradi svoje velikosti ter oblike in se tudi zelo preprosto operejo.  

Tudi pri pripravi malice ne trošim plastike, saj si jed pripravim sama doma, običajno že dan prej ter jo vsak dan prinesem s seboj v praktični stekleni posodi s pokrovom.

Jasmina pred našo Naturavit pisarno in poslovalnico

Menimo, da so nam Jasminine dobre prakse lahko v zgled in v navdih. Prav vsi lahko že z majhnimi koraki in minimalnimi spremembami individualno nekaj naredimo za okolje, dobro počutje ter postopoma spremenimo svoje navade. Važno je le, da nekje začnemo. 

Zakaj torej ne bi pričeli ravno s tem, da ne kupujemo pretirane embalaže za enkratno uporabo, ampak da večnamensko ponovno uporabljamo tiste materiale, pri katerih je to mogoče. 

S temi praksami lahko prispevamo k čistejšemu okolju zase in generacije, ki še prihajajo.

Želite prebirati več podobne vsebine?

Vas zanimajo podobne vsebine na tematiko trajnosti? Preberite naš prispevek o Kompostiranju v domači kuhinji, članek o Plusih in minusih oblačil iz veganskih alternativnih materialov ter naš prispevek o Pomenu certifikatov vegan in crueltyfree v kozmetiki.

Košarica je prazna.