Nasveti

Najboljši triki za spomladansko reorganizacijo garderobe

Ste se že lotili spomladanskega čiščenja stanovanja?

V enem izmed prejšnjih blogov smo že govorili o spomladanskem čiščenju, ki se je takrat navezovalo na rutino pri osebni negi. Članek o spomladanski rutini osebne nege je na voljo tukaj.

Sedaj pa poglejmo, kako pričeti spomladansko čiščenje v našem domu.

Zelo priljubljen način spomladanske reorganizacije stvari v stanovanju je ta, da se lotite vsakega prostora posebej. Tako lahko ob sončnih dneh pričnete s prezračevanjem celotnega stanovanja, medtem ko se posvetite prvemu prostoru. 

Predlagamo vam, da pričnete s svojo spalnico in garderobo. 

Preverite, kateri najboljši triki za spomladansko reorganizacijo garderobe, vam bodo olajšali letošnje pospravljanje.

Kako se lotiti organizacije garderobe?

Najbolj preprost trik za dobro organizacijo garderobe je ta, da razporedite svoja oblačila glede na sezono. 

Sortiranje glede na letni čas in prehodna obdobja bo najbolj enostavno, če najprej vzamete iz omar vsa svoja oblačila ter jih prestavite na drugo mesto (npr. posteljo).

Ko ustvarite prostor v svoji omari, se lahko lotite sortiranja.

Razmislite tudi, koliko polic potrebujete za razporejanje vaših oblačil. Morda lahko ravno sedaj v omari dodate še kakšno vmesno polico ali pa kakšno odvzamete.

Preglejte, katera oblačila so vam še prav

Čeprav mislite, da boste nekoč lahko ponovno oblekli določene kose oblačil, ki jih sedaj držite v kotu omare, morda to ni najboljši način nabiranja nepotrebnih oblačil.

Vaša garderoba se tako kar hitro spremeni v prostor poln nereda in pretiranih stvari, ki jih prelagate samo iz enega kota v drugi.

Preglejte tudi vaša sedanja oblačila in tista, ki jih boste nosili v toplejših mesecih. So vam vsa še vedno prav, oziroma so vsa še primerna za nošenje?

Če se vam ne zdi, da boste vsa še nosili, jih razdelite na kupe – kup za oblačila, ki jih obdržite, kup za tista, ki jih podarite, kup za oblačila, ki jih boste nosili samo doma ter tista, ki so vam že odslužila.

Ločite omaro na zgornja in spodnja oblačila

Za najboljšo organizacijo vam predlagamo, da vsa zgornja oblačila – torej majice, pletenine, jopice itd. postavite na svojo polico, kavbojke, ostale hlače in krila pa na svojo.

Če imate veliko prostora, lahko police še bolj razdelite na primer na majice s kratkimi rokavi in tope ter posebej majice z dolgimi rokavi. 

Enako lahko posebej potem razdelite še vse kavbojke na svojo polico, ostale hlače na svojo polico in krila posebej na svojo.

Podajte prednost oblačilom, ki jih boste nosili v trenutni sezoni

Torej, pomlad je tukaj in dnevi postajajo vedno toplejši.

Da ne boste imeli težav z iskanjem tanjših oblačil, postavite vse pletenine ter druga zimska oblačila, ki vam sedaj ne bodo več služila, čisto na zadnjo stran polic oziroma omare.

Na sprednji del police pa postavite vsa oblačila, ki jih boste nosili sedaj, v toplejših mesecih.

Tako vam ne bo potrebno vsak dan prestavljati oblačila, da pridete do kosa, ki ga želite obleči.

Oblačila na obešalnikih

Prav tako kot z oblačili, ki jih imate pospravljene na policah omare, se lahko lotite sortiranja oblačil na obešalnikih. 

Zelo priljubljena postajajo stojala z obešalniki, kjer imate oblačila obešena kar zunaj omare (kot stojalo na fotografiji). Tako lahko izbrana oblačila razporedite po stojalu, saj vam ta olajša iskanje točno določenega kosa. Prav tako pa lahko oblačila razporejena (in barvno usklajena) na takšnem stojalu kar lepo krasijo spalnico.

Najbolj preprosto lahko oblačila na obešalnikih razdelite na sezono, torej na eni strani obdržite jakne in druga lažja oblačila za poletje, medtem ko na drugo polovico omare premaknete vašo puhovko, plašč in toplejša oblačila.

Oblačila ni potrebno zavreči

Vsa oblačila, ki ste jih sedaj presortirali in menite, da jih ne boste več nosili, oziroma da so odlužila svojemu času, lahko še vedno dobijo drugo življenje.

Nekatera preprosto podarite prijateljem ali znancem (oziroma si jih z njimi izmenjajte), druga, ki so morda že malce iz mode, lahko z malo spretnosti preoblikujete v nekaj novega – npr. stare kavbojke v kratke hlače ali nahrbtnik. 

Medtem ko lahko tista, ki so že precej obrabljena, preprosto preoblikujete v drug izdelek – npr. v kuhinjske krpe, predpasnike, čistilne blazinice ali za drugo koristno rabo. 

Ne pozabite. S tem, ko vaša oblačila ne povsem zavržete, boste storili tudi nekaj pozitivnega za naše okolje.

Košarica je prazna.