Nasveti

Najpogostejše napake pri negi las

Kako izbrati izdelke za nego las?

Velikokrat se pri izbiri nege za naše lase odločimo na podlagi vizualne podobe izdelka, prepoznavnosti blagovne znamke in na podlagi vonja izdelka ter izpostavljene sestavine. Pri tem pa zapostavljamo ključno stvar, kateri bi bilo potrebno dati največ pozornosti: razumevanju, kakšno nego zares potrebuje naše lasišče. 

Vsako lasišče potrebuje svojo prilagojeno nego, da bodo lasje čedni in v pravem ravnovesju.

Ali vaše lasišče kliče po bogati hranljivi negi? Morda potrebuje le preprosto nežno čiščenje? Ali pa zahteva samo zadostno vlaženje?

Ne glede na težavo vašega lasišča, je treba razumeti, kako svojim lasem najbolje ugoditi.

Kako se izogniti napakam nepravilne nege?

Pogosto je nepravilna dnevna rutina nege las povzročitelj največje škode na naših laseh. Pomislite na toplotno oblikovanje, agresivno krtačenje in nepravilno umivanje. Poskrbite, da ne samo negujete svoje lase, ampak to tudi počnete pravilno. 

Pri agresivnejši negi se lasje pričnejo lomiti. Strogo oblikovanje, vročina in ostra kemično obdelava, napadejo zaščitno zunanjo plast vaših las (imenovano tudi povrhnjica) ter v zunanjem sloju počijo. Ko povrhnjica razpoka, se ta dvigne (ali odpre), zaradi česar so vaši lasje videti dolgočasni, suhi, neukrotljivi ali lomljivi. 

Takšni lasje postanejo bolj nagnjeni k poškodbam in lomljenju, kar nadaljuje to, kar se vam zdi kot neskončna nočna mora las. A brez skrbi – vse upanje ni izgubljeno! Čeprav las, ki so že poškodovani, morda ne boste mogli popolnoma popraviti, je še vedno veliko korakov, s katerimi boste preprečili, da bi se to zgodilo v prihodnosti. 

Pazljivo pri krtačenju las

Ste že kdaj slišali rek, da s 100-kratnim zaporednim krtačenjem las dosežete, da bodo vaši lasje lepšega videza? Ta rek ni nič drugega kot mit.

Dejstvo je, da preveč krtačenja močno poškoduje lase. Še posebej, če so vaši lasje še vedno mokri, saj so takrat najbolj elastični in posledično hitreje lomljivi. 

Zato vam svetujemo, da po šamponiranju na dolžino las nanesete lahko hranljivo masko (kot je naša Vitalna maska Naturavit) ter po izpiranju svoje lase le ovijete v brisačo (ne da bi mokre lase dodatno krtačili).

Zmanjšajte sušenje las s sušilcem

Ste vedeli, da se lasje lahko poškodujejo tudi pri pogostem sušenju s sušilcem za lase? Podobno kot pri ostalih pripomočkih za toplotno oblikovanje las tudi sušilec lase izčrpa. Še posebej, če ga uporabljamo večkrat tedensko. Pri tem ni potrebno, da se popolnoma odpoveste svojemu sušilcu, lahko pa njegovo uporabo nekoliko omejite.

Omogočite lasem, da se najprej nekoliko osušijo na zraku (približno do nekje 75 %), preden jih dokončno osušite še s sušilcem za lase. Pramenom dovolite oddih od vročine vsaj nekajkrat na teden. Ko sušite lase (če je le mogoče pri najnižji temperaturi), poskrbite, da boste med pramene in sušilnik postavili vsaj 5-10 cm prostora.

S tem boste vsaj nekoliko zmanjšali možnost, da se bodo konice las pod sušilcem poškodovale. Pred sušenjem pa je zelo pomembno, da ne pozabite na zadostno hranljivo nego dolžine las in konic z izdelki, ki ščitijo pred toplotno obdelavo, kot je naš Serum za zaščito konic Naturavit

Kako pogosto umivati lase?

Razjasnimo enkrat za vselej: kako pogosto boste umivali svoje lase, je odvisno od vas samih in tudi od vašega tipa las, pričeske in življenjskega sloga. Medtem ko je večkrat tedensko umivanje v redu, če imate mastne lase, lahko izredno suhi lasje potrebujejo le enkrat tedensko šamponiranje.

Prepričajte se, da si umivate lase s šamponom (ki je zasnovan za vaš tip las), vsaj vsakih nekaj dni (ali kadar koli se ti umažejo). Redko umivanje las lahko povzroči kopičenje odmrlih celic in posledično olja ter bakterije, ki se ustvarjajo na lasišču, peljejo do poškodbe las.

Zaščitite svoje lase čez celo leto

Različni vremenski vplivi lahko tudi poškodujejo lase, če ti niso zadostno negovani. Še posebej poleti posvetite več nege svoji dolžini las in konicam. Sonce, slana voda in bazeni s klorom lase slabijo ter konstantno odpirajo lasne luske.

Svetujemo vam, da iz las, takoj ko je mogoče izperete morsko ali klorirano vodo ter nato na lase naneste hranljivo masko ali drug izdelek za zaščito las, ki bo na vaših laseh ustvaril zaščitno pregrado. Za celostno nego in zagotavljanje zadostnega vlaženja las, svetujemo Vitalno masko Naturavit.

Za nego pred različnimi vremenskimi vplivi in slano ter klorirano vodo svetujemo, da uporabite Naturavit Sprej za zaščito las, ki vsebuje tudi UV filter. Za zaščito konic pa Serum za zaščito pred cepljenjem Naturavit, ki zapre lasne luske in ščiti las pred vsemi zunanjimi dejavniki.

Zagotovite zadostno hidracijo na laseh in lasišču

Čeprav se zadostna hidracija pri negi las zdi nekoliko očitna, bomo še enkrat poudarili ključno dejstvo – vaši lasje so brez optimalne hidracije veliko bolj nagnjeni k lomljenju.

Vsaka dobra rutina nege las se mora začeti s kakovostnim šamponom in balzami ali masko, ki zagotavljajo dovolj vlage. Hkrati pa ne vsebujejo vseh agresivnih sestavin, kot so silikoni in parabeni, ki na vaših laseh naredijo več škode. Ravno takšne izdelke brez parabenov, silikonov, PPD in SLS najdete v naši liniji izdelkov Naturavit. 

Omejite pretirano tretiranje las

Prepogosto svetlenje las z močnejšim hidrogenom in pogosto barvanje las lahko vaše lase oslabita. Zato vam svetujemo, da izberete barve za lase, ki niso pretirano agresivne do vašega lasišča, hkrati pa las ne izčrpajo – ravno tako delujejo naše barve za lase Respect in Herba Color, ki omogočajo, da las po barvanju ostane v dobri kondiciji.

Ne pozabite tudi na hranljivo nego po barvanju las, zato vam svetujemo, da preizkusite Vitalno masko Naturavit, ki s svojimi učinkovinami podaljša obstojnost barve.

Pravilo manj je več

O pravilu manj je več smo nekajkrat že pisali, zato bomo poudarili le tisto, kar je ključno. Izberite manj izdelkov za nego las, a naj bodo ti kakovostni in prijazni do lasišča. S pretiranim negovanjem lahko vaše lase dodatno obremenite, zato izberite le tiste izdelke, ki so zares pomembni pri negi vašega tipa las.

Potrebujete dodatno svetovanje pri negi las? Pišite nam na email naslov info@naturavit.net in z veseljem vam bomo svetovali.

Košarica je prazna.