Članki

Izvedli smo našo prvo Izmenjevalnico

Prvi petek v juliju smo izvedli našo prvo Izmenjevalnico in sicer kar v senci našega dvorišča pred sedežem pisarne in poslovalnice Naturavit v Kromberku.

Namen Izmenjevalnice je bil predvsem, da spodbudimo našo lokalno skupnost k boljšim praksam za ohranjanje okolja.

Verjamemo, da vsak izmed nas kdaj pa kdaj kupi kakšen modni kos, ki na koncu sploh ne pride na vrsto. Zato, raje kot, da nam takšna oblačila visijo v omari, spodbujamo, da si ta izmenjujemo.

Kot pravi angleški pregovor: ‘’one man’s trash is another man’s treasure’’. Menimo, da z izmenjevanjem lahko postopoma spremenimo naše nakupovalne navade ter s takšnim prvim korakom pripomoremo k ohranjanju lepšega okolja. 

Naša fizična poslovalnica je še vedno zaprta

Naša fizična Naturavit poslovalnica je že skoraj pol drugo leto zaprta zaradi epidemije. Zato smo razmišljali v smer, kako lahko naše prostore in okolico ponudimo tudi v druge namene, ki niso zgolj izključno usmerjeni v prodajo naših izdelkov.

Na Goriškem primanjkuje podobnih dogodkov, ki bi ozaveščali in spodbujali okolju prijazne navade, zato smo takšen kraj ponudili mi.

Kako je potekal dogodek?

Veseli smo, da je kljub (na začetku) črnim oblakom dogodek spodbudno obiskalo ducat ljudi. 

Pri pravilih poteka izmenjevalnice smo ponudili več opcij, saj se niso izmenjevala samo izključno oblačila. Izmenjuje se lahko kos za kos, vendar ne nujno le oblačilo za oblačilo. 

Obiskovalce nismo želeli pretirano omejevati. Zato je bila predvsem stvar dogovora z izmenjevalcem tudi za izmenjavo različnih artiklov (npr. oblačilo za knjigo).

Kar nekaj poletnih garderob se je posodobilo z novimi kosi. Tudi mi smo izmenjali nekaj kosov in se sedaj lahko med dopusti posvetimo novo izmenjanemu čtivu. 

Predvsem pa smo zadovoljni, ko se je nekaj obiskovalk z velikim iskrivim nasmehom na ustih razveselilo nove poletne obleke, igrive modne bluze ter novih elegantnih hlač.

Ali bomo Izmenjevalnico ponovili?

Že na samem dogodku smo skoraj od vsakega obiskovalca prejeli vprašanje, ali bomo Izmenjevalnico ponovili oziroma kdaj bo sledila naslednja.

Želimo si, da lahko že v prihodnjem mesecu Izmenjevalnico ponovimo. Oziroma, da bi v morda nekoliko večji obliki dogodek lahko stalno izvajali. 

Vendar se predvsem moramo držati ukrepov, ki jih na področju omejitev gibanja in izvajanja dogodkov sproti sprejema naša država. 

Stremimo k temu, da se bomo lahko za dogodek v prihodnje povezali še z nekaterimi izmed naših sosedov v industrijski coni Kromberk, da bo tako Izmenjevalnica postala še živahnejša.

Vsekakor vas bomo o naslednjem dogodku obvestili.

Upamo, da nas obiščete tudi vi.

Košarica je prazna.