Nasveti

Osnove barvanja las: kako pravilno izbrati svoj odtenek?

Pri izbiri barve za lase je zelo pomembno, da najprej na barvanje gledamo kot na proces, ki zahteva vsaj nekaj osnovnega razumevanja.

Zato je najlažje, da si postavimo 3 ključna vprašanja:

  1. Kakšna je moja trenutna barva las?
  2. Kakšno barvo/ton želim z barvanjem doseči?
  3. Ali lahko s trenutno barvo las zastavljen cilj sploh dosežem?

O podrobnejšem razumevanju pogojev, ki so potrebni za doseganje optimalnih rezultatov barvanja smo govorili v našem predhodnem prispevku, zato vas vabimo k prebiranju 5 praktičnih napotkov za optimalno barvanje las doma.

Kako razumeti barvno lestvico odtenkov?

Čeprav se morda nekateri odtenki med različnimi linijami barv malce razlikujejo (npr. določeni proizvajalci označujejo najtemnejši odtenek 01 – modro črno), vedno velja pravilo, da najtemnejši ton začenja pri najnižji številki – 1 in nato po svetlosti številka narašča nekje do 10.

Običajno je načeloma odtenek 10 tudi najsvetlejši odtenek (seveda je tu odvisno od proizvajalca, koliko odtenkov ta v svoji liniji nudi.

Kot primer, v naši liniji Respect se blond odtenki končajo s številko R111, najsvetlejši odtenek med Respectom pa je R11.

Lestvica odtenkov

Glede na zgornjo lestvico lahko s slednjo primerjate svojo trenutno barvo las.

Pred izbiro odtenka pomislite na to, kakšen ton želite z barvanjem doseči

Pri tem mislimo predvsem na to, da si ustvarite jasno sliko kakšna je vaša trenutna barva las in kaj z barvanjem želite doseči.

Pomislite na to, kakšen je trenutno vaš podton. Želite z barvanjem doseči hladen ali topel ton? Bi želeli, da ima vaš nov odtenek več lešnikovega ali zlatega pigmenta ali želite svojo barvo ohladiti?

To so vsa vprašanja, ki so nujna, da si jih postavite pred izbiro odtenka.

Naj slednje postavimo še v primer. Gospa ima svetlo blond lase, nekje v odtenku 10 na lestvici, a ima tudi veliko oranžnega podtona, ki se ga sedaj želi znebiti.

V tem primeru mora za zbijanje podtona izbirati med blond odtenki, ki vsebujejo hladne oziroma pepelnate podtone. V tem primeru gospe odsvetujemo izbiro lešnikovih, zlatih ali čokoladnih odtenkov, ki vsebujejo toplejše pigmente.

Pri zbijanju podtona pomislite na postopek barvanja kot na splošno pri barvni teoriji barvnega kroga in nasprotjih vsake barve: rdeča-modra, oranžna-zelena, rumena-vijola.

vir: eucbeniki.sio.si

Torej, če ima vaš ton trenutno veliko rumenega ali oranžnega podtona, morate izbrati odtenke z nasprotnim tonom v barvni lestvici. Torej odtenke z modrimi ali vijola pigmenti, ki ton ohladijo.

Prav z namenom zbijanja oranžnih in rdečkastih podtonov pri blond laseh smo v naši liniji Respect razvili odtenek R111- srebrno platinasto blond, ki vsebuje veliko modrega pigmenta ter tako poskrbi, da vaš odtenek postane hladnejši.

Vseh odtenkov morda ne bo mogoče doseči

Kot smo že omenili je pri barvanju potrebno imeti jasno sliko, katere odtenke je sploh mogoče doseči. Potrebno je vedeti, da če je vaša trenutna barva las nekje na lestvici številka 3, s samo enim korakom z blažjimi barvami ne boste uspeli doseči za tri tone svetlejši odtenek.

Prav tako je za svetlenje las iz temno rjavega odtenka potrebno lase kemično posvetliti. Le tako je možno iz recimo iz odtenka 3 doseči odtenek 7.

Svetel odtenek boste najverjetneje zelo preprosto potemnili. Medtem ko je proces svetlenja iz temnega odtenka na veliko svetlejši lahko precej bolj zahteven. Prvi svetlenju las za več tonov vam svetujemo, da obiščete frizerja.

Še posebej pri svetlenju las vam svetujemo, da vaše lase vedno svetlite le nekje za pol ali največ en ton. Tako boste proces svetlenja dosegli postopoma in tudi vaše lase ohranili v dobrem stanju.

Potrebujete naš nasvet?

Stopite v stik z nami in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri vašega odtenka. Pošljite nam svoja vprašanja na email naslov info@naturavit.net.

Košarica je prazna.