Nasveti

Razbijamo mite: 5 dejstev o negi in barvanju las

Področje nege in barvanja las je mnogokrat tarča zanimivih ter tudi precej bizarnih nasvetov. Sploh na spletu velikokrat krožijo atraktivne informacije o pravilni negi in barvanju las, ki pa ne vedno temeljijo na dejstvih.

Ni pa samo splet vir nenavadnih informacij. Verjetno ste tudi sami opazili, da se na tem področju veliko takšnih ter drugačnih nasvetov o negi deli pri govoricah od ust do ust.

Na našem Instagram profilu @naturavitkozmetika smo v prejšnjih mesecih naše sledilce redno vpletli v kratke ankete o mitih in dejstvih nege las.

Rezultati teh anket so podali zanimiv vpogled v splošno poznavanje, kateri miti o laseh ostajajo le miti ter kateri od teh držijo. Zato smo se sedaj odločili, da tudi v blogu razbijemo te mite in malce več povemo o dejstvih nege ter barvanja las. 

Predstavljamo vam 5 dejstev o negi in barvanju las, ki smo jih pripravili v sodelovanju z našimi Naturavit strokovnjaki, ki že 30 let prisostvujejo pri snovanju izdelkov iz področja naravne kozmetike ter tudi svetujejo našim strankam pri izbiri izdelkov za barvanje las.

 

 

Mit 1: Mastne lase je potrebno umivati vsak dan

Ne glede na tip las vam svetujemo, da se izognete prepogostemu umivanju las. Dejstvo je, da se na lasišču ustvarjajo naravna olja, ki so koristna in tudi potrebna, da se vaše lasišče ne pretirano izsuši. Tudi, če se vaši lasje izredno hitro mastijo, ni najbolj priporočljivo, da svoje lase umivate vsak dan ali celo večkrat dnevno.

Vendar, to sedaj ne pomeni, da je najboljša rešitev za vas, da las ne umivate dlje časa. Na lasišču se lahko kar hitro začnejo nabirati umazanije in ustvarjati glivične bakterije.

Najbolje je, torej, da glede na potrebe vašega tipa las, načrtujte, kakšen ritem umivanja vašim lasem najbolj ustreza

Če se vaši lasje hitro in izredno mastijo, je vsekakor priporočljivo, da izberete kakovostne naravne izdelke s sestavinami, ki učinkujejo pri pomiritvi vašega lasišča. 

Vsi naši Naturavit izdelki delujejo na način, da povrnejo naravno ravnovesje na lasišču, hkrati pa negovalna olja in rastlinski izvlečki skrbijo za lepoto ter mehkobo las.

 

Preizkusite naš Kremni šampon za mastne lase, ki je izredno nežen do lasišča in s pomočjo izvlečkov limone, poprove mete ter eteričnega olja čajevca uravnava delovanje lojnic.

Če vaš tip las in tudi življenjski stil zahtevata, da morate svoje lase bolj pogosto umivati, vam svetujemo, da preizkusite naš Kremni šampon za pogosto umivanje in občutljivo lasišče. Blage naravne sestavine šampona razbremenijo vaše lasišče, obenem pa zagotavljajo zadostno količino hidracije s pomočjo olja Abesinskega morskega ohrovta.

 

Mit 2: Barvo za lase pripravljamo in vmešamo v plastični ali keramični posodici

Izogibajte se kovinskih posodic, saj kovina vpliva na proces oksidacije barve. V kovinski posodici se vam barva ne bo pravilno vmešala, kar seveda tudi vpliva na končni rezultat barvanja. 

Zato omenjeni mit drži. Dejstvo je, da ko vmešate barvno tubo z razvijalcem, to počnite v plastični, keramični ali stekleni posodici.

 

Mit 3: Rjavih las pred prvim barvanjem na blond ni potrebno predhodno posvetliti

Na ta mit v bistvu zelo pogosto naletimo pri svetovanju našim strankam. 

Še posebej pri tistih, ki prvič barvajo svoje lase, ni povsem dobro razumljeno dejstvo, da še posebej, ko barvamo svoje lase na svetlejše odtenke, so za doseganje končnega rezultata barvanja, kot je prikazan na vzorčniku barve potrebni pogoji. 

Pred nakupom barve se najprej prepričajte z vzorčnikom odtenkov, ali so vaši lasje dovolj svetli, da je izpolnjen prvi pogoj barvanja. 

Podajmo primer. Če so vaši lasje trenutno v odtenku na lestvici nians na številki 3 (temno rjava), vaša rjava niansa ni dovolj svetla, da bi po prvem barvanju zagotovljeno dosegli odtenek 7 (naravno blond) ali še svetlejšo blond nianso.

Zato bi bilo v tem primeru lase potrebno predhodno posvetliti za nekaj nians. Svetujemo vam, da če nameravate svoje lase svetliti, pri tem ne preveč pretiravate oz. hitite, ampak svoje lase svetlite vedno postopoma in samo za en ton.

Tudi v primeru, ko so vaši lasje že v niansi naravno blond (7) in bi želeli doseči odtenek platinasto blond (11), vam to brez predhodnega svetlenja las ne bo zagotovo uspelo. Pa čeprav so vaši lasje že blond. 

Za vsak odtenek posebej so potrebni pogoji, ki jih morate preveriti na vzorčniku. Naše barve za lase Respect so obstojne veganske zeliščne barve brez amonijaka in ne glede na odtenek, vsebujejo 6,5 % hidrogen. 

Kar pomeni, da če ste morda navajeni, da druge običajne barve lahko vaše lase krepko posvetlijo, saj vsebujejo veliko višje odstotni hidrogen, je z našimi barvami nekoliko drugače. 

Respect ne vsebuje visoko odstotnega hidrogena tudi zato, ker je tako kot celotna sestava barve, namenjen temu, da ne grobo posega v strukturo vaših las. Hkrati pa je barva enako obstojna kot vse ostale barve ter tudi krije sive lase

 

Mit 4: Izbira šampona vpliva na obstojnost barve

Dejstvo je, da izbira šampona vpliva na obstojnost barve in to je zelo pomembno. Če barvate svoje lase, vam svetujemo, da uporabljate šampon (ter balzam), ki je namenjen prav barvanim lasem. Takšni šamponi so zasnovani, da ohranjajo barvo dlje časa obstojno, medtem ko ostali generični šamponi niso enako zasnovani.

Če uporabljate generične šampone, ki niso namenjeni barvanim lasem in morda še povrh vsega vsebujejo različne parabene, silikone ter SLS, bodo agresivno posegali v strukturo las in ob vsakem umivanju barvo tudi hitreje ”požirali”. Rezultat uporabe takšnih šamponov je nato slabša obstojnost barve in najpogosteje tudi rezultat izčrpanih krhkih las ter izsušenega lasišča.

Svetujemo vam, da svoje barvane lase umivate s čimbolj naravnimi in blagimi šamponi, ki so namenjeni negi barvanih las. 

V naši Naturavit liniji smo zasnovali dva izdelka za specifično nego barvanih las. To sta Kremni šampon za suhe in barvane lase ter Vitalna maska

Oba izdelka sta zasnovana z naravnimi sestavinami in obogatena z rastlinskimi izvlečki ter eteričnimi olji, ki nežno negujejo suhe lase in ohranijo intenzivnost barve

 

 

Mit 5: Če si barvamo lase nam bodo ti začeli izpadati, se poškodovali in bomo prej osiveli

Ta mit lahko delno velja, če svojih barvanih las ne pravilno negujemo in nasploh pri barvanju ne upoštevamo navodil priloženih izdelku. Vendar lahko omenjen mit pod določenimi pogoji velja le v navedenem primeru poškodovanih las ter izpadanja, ne pa v primeru prezgodnjega sivenja las, ki je le gensko pogojeno.

Pomembno je, da se zavedate, da se vam lasje ob neprimerni negi lahko poškodujejo in vam začnejo izpadati ne glede na to, ali svoje lase barvate ali ne.

Barve za lase z višjim odstotkom hidrogena lahko poškodujejo lasno povrhnjico, saj mora razvijalec prodreti skozi njo, da se las obarva. Poškodovana povrhnjica pa lahko vodi do nadaljnjih poškodb, kot so lomljene las, razcepljene konice in neukrotljivi lasje.

Če so vaši lasje že nekoliko poškodovani, vam svetujemo, da pričnete uporabljati izdelke, ki bodo zaščitili vaše lase med vsakim barvanjem. Preizkusite našo Vitalno masko Naturavit, ki je bila zasnovana za nego poškodovanih in barvanih las. Razcepljene konice pa zaščitite s Serumom za konice z inulinom, ki ščiti las tudi pri toplotni obdelavi ter pogostim spenjanjem.

Imate vprašanje za nas?

Za vsa vprašanja in ostale informacije smo vam na voljo na email naslovu info@naturavit.net, kjer vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času. Pošljite nam sporočilo.

 

 

 

 

 

 

Košarica je prazna.