Članki

5 predlogov okoljskih filmov, ki si jih morate ogledati

Kako se najlažje poučiti o okoljskih tematikah in izzivih, s katerimi se danes soočamo po celem svetu? Preprosto, preko poučnih dokumentarcev.

Pripravili smo kratek seznam nekaterih poučnih okoljskih filmov, za katere menimo, da si jih je vredno vsaj enkrat ogledati.

WASTED! THE STORY OF FOOD WASTE

Informacijo, da tudi v Sloveniji na leto vsako gospodinjstvo zavrže ogromne količine hrane, morda že poznate, saj jo mediji vsaj enkrat letno poudarjajo. 

Dokumentarec Wasted! The Story of Food Waste iz leta 2017 gledalce popelje na pot od kmetije do odlagališča in izpostavlja, kako lahko majhne spremembe rešijo eno največjih težav 21. stoletja. 

Gre za zelo poučen dokumentarec, katerega prakse lahko že danes preslikamo na naše ravnanje s hrano v gospodinjstvu.

foto: Wasted

THE TRUE COST

Dokumentarec The True Cost, kot že njegovo ime pove, govori o resnični ceni, ki jo terjata množična moda in modna industrija.

Oblačila postajajo potrošnikom vedno cenejša, medtem ko se večajo okoljski in socialni stroški, ki jih terja omenjena industrija.

Gre za prelomni dokumentarec, ki vam bo v razmislek o potrošnji množične mode.

Foto: The True Cost

THE 11TH HOUR

The 11th Hour velja za enega izmed najboljših okoljskih dokumentarcev, saj je med drugim bil tudi eden izmed prvih.

Film je leta 2007 posnel Leonardo DiCaprio in tako med prvimi izpostavil okoljske izzive s katerimi se soočamo.

Foto: The 11th hour

BEFORE THE FLOOD

Tudi film Before the Flood je režiral Leonardo DiCaprio. Leta 2016 se mu je kot izvršni producent pridružil priznani režiser Martin Scorsese. 

Film predstavi učinke podnebnih sprememb, ki so že vidni danes ter tudi prikaže načine, kako lahko podnebno krizo postopoma razrešimo. 

Foto: Before the Flood

A PLASTIC OCEAN

Netflixov dokumentarec raziskuje, kako onesnaženje s plastiko konča v oceanih. 

A Plastic Ocean vključuje 20 različnih lokacij po celem svetu in gledalcem predstavi izzive, s katerimi se bomo bolje zavedali, da je stanje naših voda morda bolj krhko kot si mislimo.

Že slogan dokumentarca je ob svojem izidu leta 2017 gledalce nagovarjal, da potrebujemo val sprememb. Če v to izjavo morda do sedaj še niste verjeli, boste po ogledu omenjenega dokumentarca verjetno spremenili mnenje.

Foto: A Plastic Ocean

Košarica je prazna.