Članki

Kaj je keratin in kako slednji učinkuje pri negi las?

Ob naboru številnih izdelkov za osebno nego ste morda že naleteli na sestavino imenovano keratin.

Zadnje nekaj let precej priljubljena sestavina keratin, je vrste beljakovina, ki ji mnogi lepotni strokovnjaki in frizerji pripisujejo številne pozitivne učinke na lep in zdrav videz las.

Poglejmo si podrobneje kaj kreatin točno je in kako slednji učinkuje v lepotnih izdelkih.

Kaj je keratin?

Keratin je vrsta beljakovin, ki sestavljajo zaščitno strukturo naših las, kože in nohtov.

Morda se vam je že zgodilo, da ste med iskanjem informacij na spletu keratin skoraj zamešali s kreatinom. Vendar bodite pozorni, saj čeprav sta pojmovanji skoraj enaki, gre za precej drugačni sestavini.

Kreatin je za razliko od keratina aminokislina, ki se pogosto uporablja v športu kot prehransko dopolnilo. Po mnenju strokovnjakov pomaga mišicam pri ustvarjanju zalog energije. Zato bodite pozorni, da ene in druge sestavine ne zamešate.

Keratin v lasni kozmetiki

Ste vedeli, da so naši lasje zgrajeni iz kar 80 % keratinskih vlaken?

Keratin tvori zaščitni ščit okoli lasnih pramenov in tako lasu pomaga ostati elastičen, hidriran, mehak in sijoč. Najpogosteje lasem doda zdrav videz, saj ga naši lasje absorbirajo ter tako dobijo bolj gladek in poln videz.

Mnogi strokovnjaki pripisujejo prednosti keratina tudi pri spopadanju s suhimi in neukrotljivimi lasmi. Keratin okrepi lase in je zato tudi tako priljubljen v lasni kozmetiki.

Ali je keratin veganski?

Tradicionalni keratin običajno ni veganski, saj ga proizvajalci lepotnih izdelkov najpogosteje pridobivajo iz živalske dlake, rogov ali perja.

Čeprav obstaja tudi veganski keratin, je tega trenutno še vedno nekoliko težje pridobivati iz rastlin na popolnoma enak način kot se pridobiva za uporabo v kozmetiki.

V katerih Naturavit izdelkih najdemo keratin?

Keratin lahko trenutno pri izdelkih Naturavit najdemo v barvah za lase Herba Color.

Za Herbo naši partnerji pridobivajo keratin iz vlaken volne, zato Herba Color sicer ni veganska barva za lase (medtem ko so skoraj vsi ostali naši izdelki veganski in crueltyfree), je pa kot vsi naši izdelki povsem crueltyfree.

Keratin v Herbi Color poskrbi, da bodo vaši lasje ohranili zdrav videz in bodo dobro nahranjeni že med in po barvanju.

V naših načrtih je, da bomo v bližnji prihodnosti tudi v Herbi Color lahko kupcem ponudili povsem vegansko sestavo, z veganskim keratinom.

Košarica je prazna.