Članki

Kakšen pomen nosita certifikata vegan in crueltyfree v kozmetiki?

Ste pri kozmetiki že zasledili oznaki vegan in crueltyfree? Ali poznate točen pomen obeh oznak?

Pripravili smo kratek vodič, ki vam bo pomagal pri izbiri izdelkov za osebno nego.

Oznaka in certifikat vegan

Čeprav se nekatere oznake lahko med seboj nekoliko razlikujejo, je vsem skupno to, da certifikat vegan označuje, da izdelek ne vsebuje sestavin živalskega izvora. To pomeni, da izdelek ne sme vsebovati nobenega izmed živalskih proizvodov ali stranskih proizvodov ali derivatov.

Ta certifikat pa ne izključuje možnosti, da je izdelek bil testiran na živalih.

Samostojen certifikat vegan izdaja organizacija Vegan Society in mora izpolnjevati standarde veganske skupnosti. Oznako vegan prepoznamo po značilnem simbolu z rožo (spodnja fotografija).

foto: vegan society

Oznaka in certifikat crueltyfree

Certifikat crueltyfree splošno označuje, da izdelek ni bil testiran na živalih.

Ta certifikat pa ne izključuje možnosti, da izdelek morda vsebuje kakšno sestavino živalskega izvora.

Kako izgledajo različne oznake za certifikat crueltyfree si lahko ogledate v spodnjem odstavku, kjer bomo tudi malce več govorili o omenjenih primerih.

Oznak je lahko več, tudi v kombinacijah

Poznamo veliko različnih certifikatov, ki se uporabljajo tudi v kozmetični industriji – cerfifikat BIO, EKO, NaTrue, Carbon neutral, Fairtrade, Forest Stewardship Council, FairClimateFund, Green Tick in še bi lahko naštevali.

Tako kot sta certifikata vegan ter crueltyfree lahko samostojna, obstaja tudi certifikat, ki ga izdaja organizacija PETA in zajema v kombinaciji obe področji – crueltyfree & vegan. Ta certifikat dokazuje, da izdelek ne vsebuje sestavin živalskega izvora in hkrati ni bil testiran na živalih.

foto: peta.org

Katerim organizacijam, ki izdajajo certifikate, kot je crueltyfree, lahko zaupamo?

Certifikate in oznake na kozmetičnih izdelkih izdaja po svetu več organizacij, a se te oznake pri vsaki organizaciji lahko nekoliko razlikujejo, glede na to, kaj dejansko certificirajo. 

Kateri certifikati so kredibilni?

Če pogledamo primer certifikatov crueltyfree, te uradne certifikate po svetu najpogosteje izdajajo tri kredibilne organizacije in sicer PETA, Choose Cruelty-Free ter Leaping Bunny

Njihove oznake so na voljo na spodnji fotografiji:

foto: crueltyfreekitty.com

Gre za tri uradne organizacije, ki strokovno pregledajo sestavine v izdelkih in katerim lahko zaupamo pri dodeljevanju njihovih uradnih certifikatov. 

Vendar pa trenutno vse tri s svojimi certifikati še niso prepoznane v Sloveniji, zato se pri nas izbira nekoliko zoža.

Če kozmetično podjetje želi prejeti certifikat vegan ali crueltyfree, mora podjetje samo pri izbrani organizaciji vložiti uradno vlogo za pregled izdelkov. Organizacije samodejno ne preverjajo in dodelujejo certifikatov, zato je najprej potrebno oddati vlogo.

Katere uradne certifikate nosijo izdelki Naturavit?

Pri podjetju Naturavit smo za pregled izdelkov in izdajo certifikata izbrali organizacijo PETA, ki je večini naših izdelkov po pregledu dodelila uradni certifikat crueltyfree & vegan (na fotografiji v prejšnjem odstavku). 

Certifikat crueltyfree and vegan označuje, da izdelek ne vsebuje sestavin živalskega izvora in da tudi v nobenem postopku proizvodnje, izdelek ni bil testiran na živalih.

Naše podjetje najdete tudi na njihovem seznamu uradnih prejemnikov certifikata na spletni strani www.peta.org.

V bližnji prihodnosti si želimo tudi preostale Naturavit izdelke razviti v svoji zasnovi do stopnje, da bodo popolnoma vsi naši izdelki priznani pod certifikatom crueltyfree & vegan.

Košarica je prazna.