Nasveti

Ideje za minimalistično opremljanje doma, ki vam vrnejo navdih

V zadnjem letu smo kar veliko časa preživeli v udobju svojega doma, predvsem zato, ker je ta pogosto imel vlogo tudi naše domače pisarne.

Kako ste se v lanskem letu znajdli pri razporeditvi prostorov, da je cela vaša družina imela svoj prostor za učenje in delo od doma?

Po vsem tem času pa je morda sedaj pravi trenutek, da malce preuredite svoje bivalne prostore, da ti ponovno dobijo svež videz. Pomlad je tukaj in ta kar kliče po spremembah ter novih začetkih.

Za vas smo pripravili nekaj idej za minimalistično opremljanje doma, ki vam bodo vrnile navdih.

V prostorih naj bo dovolj svetlobe

Pri opremljanju doma pomislite na zadostno količino svetlobe v vaših bivalnih prostorih, sploh v tistih, kjer preživite največ časa.

Svetloba igra pomembno vlogo pri vplivu na naše počutje, zato razmislite, da predvsem v prostorih, kjer morda nimate večjih oken poskrbite, da vneste dovolj svetlobe od znotraj – torej z opremo.

Svetujemo vam, da v prostorih z manj svetlobe zidov ne barvate na temne odtenke, saj ti optično prostor zmanjšajo. Najboljši občutek svetlosti in širine prostora bodo imeli svetli zidovi. 

Če si pa vseeno želite v prostoru vsaj malo barve, vam predlagamo, da pobaravate v močnejši odtenek samo eno izmed vaših sten.

Pravilo manj je več

Če vam je vaš dom že zelo všeč ravno takšen kot je, a bi morda vseeno želeli vnesti kakšno manjšo spremembo, vam svetujemo, da si najprej prostor dobro ogledate.

Morda vaš bivalni prostor le ne potrebuje korenite spremembe, ampak le malce živahnosti, ki jo lahko dosežete že z preprosto prerazporeditvijo določenih kosov pohištva.

Prostor lahko naredite nekoliko bolj živahen, tudi če kupite samo kakšen nov kos pohištva, kot je lahko par udobnih foteljev za branje, nova mizica v dnevni sobi ali da v prostore dodate nekaj krasnih sobnih rastlin.

Če ne veste katere sobne rastline izbrati za vaš dom, vam svetujemo, da pričnete izbiro s tistimi, ki v prostorih tudi čistijo zrak. O omenjenih rastlinah smo že pisali v enem izmed naših preteklih blogov, ki je na voljo tukaj.

 

Preprosta belina s kombinacijo lesa

Res je, da je pogosto minimalizem najbolje predstavljen z vnosom beline in belih kosov pohištva v stanovanje. Ampak to ni edini način s katerim ohranite minimalistični videz prostorov.

Ste morda opazili, da ste pri opremljanju stanovanja v preteklosti morda vnesli skoraj preveč preprostih belih kosov?

Pri preobrazbi lahko sedaj v prostor vnesete nekaj lesenih kosov pohištva v naravni barvi lesa ali pa dodate nekaj lesene dekoracije – kot so lesena ogledala, uokvirjene slike in leseni kipci ter vaze.

Stenske tapete? Zakaj pa ne.

Po številnih napovedih notranjega oblikovanja se je izkazalo, da stenske tapete dobivajo svoj povratek.

Seveda z njimi sedaj ni treba pretiravati, da bi se kot v časovni kapsuli vrnili nazaj v 70. leta prejšnjega stoletja. 

Vendar lahko s tapetami dosežemo kar prijeten dekorativni učinek, če na primer z njimi pokrijemo le eno izmed sten ali del stene naše ali otroške spalnice.

Naj bivalni prostor izraža vaš karakter

V prostorih boste našli največ navdiha, če jih boste opremili ne samo z lepimi kosi pohištva, ampak da boste vanje tudi dahnili dovolj energije, ki jo izraža vaš karakter. 

Ne bojte se opremiti stanovanja tako, da ta izraža ravno vas. Tudi v najbolj minimalistične prostore lahko s preprostimi dekorativnimi elementi vpeljete nekaj sebe, s tem, da opremite prostor s stvarmi, ki so vam v navdih.

 

Želite prejeti še več navdiha?

Sledite našim tedenskim blogom na spletni strani, v rubriki ”Nasveti” in našemu Instagram profilu @naturavitkozmetika.

Košarica je prazna.