Nasveti

Kako si z eteričnimi olji lahko zagotovimo boljši spanec?

Prehod na zimski čas je verjetno marsikomu v začetku novembra vplival na vsakodnevno rutino.

Ker so sedaj ponovno dnevi krajši in noči daljše se je potrebno počasi privajati na to, da se pred počitkom sprostimo dovolj, da hitro tonemo v spanec.

Zakaj je dober spanec tako pomemeben?

Spanje je nedvomno ena izmed najpomembnejših faz v našem vsakdanu, saj se s spanjem naše celotno telo skozi počitek regenerira.

Dober in kvaliteten spanec je tako ena tistih stvari, ki jih ne moremo vzeti za samoumevne, saj lahko človek s kvalitetnim spanjem vsak dan naredi veliko za svoje duševno in telesno zdravje.

Koliko ur spanja zares potrebujemo?

Količina spanja je sicer na splošno odvisna od posameznika, saj ne velja za vse isto pravilo, da moramo spati 8 ur.

Nekateri posamezniki s spanjem 5-6 ur dosežejo zadostno količino kvalitetnega spanca, da dobro funkcionirajo. Medtem ko za druge 8 ur spanca lahko ni dovolj.

Prilagodite čas spanja svojim potrebam in če se vsako jutro zbujate neprespani, pričnite svoj spanec drugače načrtovati. Morda boste morali za dober počitek in regeneracijo precej bolj zgodaj v posteljo.

Vsekakor pa ne mislite, da boste lahko vse neprespane noči čez teden nadoknadili z malce dlje spanja čez vikend. Ta praksa bo namreč kar hitro s seboj prinesla tudi povratne posledice.

Kako si v spalnici izboljšamo spalne pogoje?

Prvi korak je nedvomno v izboljšanju vašega okolja v katerem spite. Če imate v svoji spalnici morda motilce kot so televizija, telefon ali radijska budilka, vam svetujemo, da razmislite o premiku le-teh v kateri drug prostor.

Pomislite tudi na kakovost zraka v vaši spalnici. Pred spanjem vam svetujemo, da za nekaj minut prezračite svojo spalnico in vanjo vnesete svež zrak.

Dober način prečiščevanja zraka v prostoru v katerem spite je tudi, da v spalnico vmestite tudi nekaj sobnih rastlin, ki so dobri prečiščevalci zraka, saj iz zraka čistijo toksine.

Tudi če v vaši spalnici ni veliko svetlobe bodo nekatere sobne rastline, kot sta taščin jezik in zlati potos, lahko dobro uspevale.

Kako si z eteričnimi olji lahko zagotovimo boljši spanec?

Krasen način sprostitve in pomiritve od vsakodnevnih napetosti lahko dosegamo z uporabo eteričnih olj.

V spalnici si zato omislite difuzor ali izparilnik v katera kapnete nekaj kapljic eteričnega olja.

V obeh primerih vam priporočamo, da ju prižgete kakšno uro ali dve pred spanjem, da se hlapi dobro razporedijo po prostoru.

Zaradi vaše varnosti vam odsvetujemo, da bi katerega izmed omenjenih pripomočkov pustili prižgana čez noč.

Eterična olja, katerih učinki so poznani pri lajšanju spanca in sprostitvi so predvsem:

  • Eterično olje sivke.
  • Eterično olje mandarine.
  • Eterično olje Relax.
  • Eterično olje Wellness.
  • Eterično olje Ying – Yang.
  • Eterično olje mete.
  • Eterično olje sandalovine.

Četudi doma nimate izparilnika ali difuzorja, lahko eterična olja kapnete na nekaj vatk in jih razporedite po prostoru, ali pa pripravite posodico z nekaj suhega cvetja ter zelišč (potpuri), v katero nato kapnete eterično olje.

Potrebujete nasvet?

Potrebujete nasvet pri izbiri in uporabi eteričnih olj? Stopite v stik z nami in z veseljem vam bomo svetovali.

Košarica je prazna.