Nasveti

Kako si z eteričnimi olji pričaramo sproščene čutne trenutke?

Kaj je aromaterapija?

Izraz aromaterapija se uporablja predvsem v povezavi z uporabo eteričnih olj in v kontektstu vpliva blagodejnih rastlinskih izvlečkov na človekovo počutje, številne masaže, čiščenje in holistično zdravilstvo.

Pri aromaterapiji gre v resnici sicer za širše področje, kateremu pripisujemo splošen pojem. Običajno gre za pojem v povezavi z uporabo eteričnih olj ter včasih v kombinaciji z ostalimi alternativnimi metodami.

Zgodovina aromaterapije

Ste vedeli, da uporaba aromatičnih snovi sega že v navade starih civilizacij? Egipčani so značilno balzamirali mumije z zelišči in dišečimi olji, Grki ter Rimljani pa so zelišča in dišavnice uporabljali za razkuževanje ter osebno nego.

Stare civilizacije so se učile blagodejnih učinkov rastlin tudi skozi preučevanje učinkov gorečih vej in listja na svoje čutne zaznave.

Prvič se izraz aromaterapija začne uporabljati šele v začetku 20. stoletja, ko René-Maurice Gattefossé (znan kot odkritelj blažilnih lastnosti sivkinega olja) svojo opečeno dlan takrat po naključju potopi v sebi najbližjo posodo s tekočino – polno sivkinega olja.

Takrat se prične nova praksa uporabe kombinacije eteričnih olj in masaže, ki za doseganje pozitivnih telesnih ali mentalnih učinkov ostaja izjemno priljubljena še danes.

Destilacija eteričnih olj

Eterična olja so prvi uporabljali že Egipčani, a takrat še v obliki šibkejših rastlinskih zvarkov, saj še niso poznali destilacije. Zato so takrat olja rastlin pridobivali s stiskanjem ali namakanjem rastlin v segretih tekočinah.

Proizvodnja eteričnih olj je bila takrat še zelo draga, zato so bila olja ekskluziva samo pri pokopavanju kraljevih družin in čaščenju božanstev.

Egipčanski duhovniki, ki veljajo za prve parfumarje na svetu, so pri svojih obredih uporabljali kadilo imenovano kifi, ki je vsebovalo mešanico iz cimeta, mimoze in mete.

Prvo pravo destilacijo po zapisih spoznamo nato v stari Perziji, kjer so prvi začeli destilirati rožno vodo, po kateri je območje današnjega Irana poznano še danes.

Skozi stoletja so je nato uporaba destilatorjev še izpopolnjevala, pričelo se je pripravljati različna olja, cvetlične dišave in parfumirane vode.

Aromaterapija danes

Aromaterapija se danes predvsem uporablja v alternativni medicini, kozmetičnih izdelkih in pri različnih oblikah sprostitve. Številni pa uporabljajo aromaterapijo tudi v kombinaciji vseh treh omenjenih področij.

Načini osebne uporabe eteričnih olj

Danes se osebna uporaba eteričnih olj kaže predvsem skozi tri načine aplikacije.

 • Topikalno, torej z nanosom za nego kože, pri raznovrstnih obkladkih, masažah in kopelih.
 • Z inhalacijo, ki je lahko direktna, z uporabo parne inhalacije ali indirektna, z uporabo izparilnikov.
 • Preoralna, katere se poslužujemo samo v prisotnosti strokovnjaka. Vseh eteričnih olj ne smemo uživati, saj so lahko nevarna. Predvsem pa naj vam pri tej obliki aplikacije zares svetuje pravi strokovnjak.

Na kaj je potrebno biti pozorni pri uporabi eteričnih olj?

Predvsem je pomembno, da poznamo namen uporabe eteričnih olj.

Vsa eterična olja Naturavit so primerna za uporabo v izparilnikih ali difuzorjih zraka v prostoru. Če imate kakšne dvome o uporabi naših eteričnih olj Naturavit, nas o tem kontaktirajte in z veseljem vam bomo svetovali.

Dejstvo je, da niso vsa eterična olja namenjena vsesplošni uporabi pri osebni negi.

Za kopel ne uporabljamo vseh eteričnih olj, saj lahko nekatera iritirajo kožo. Prav tako slednje velja pri direktnem nanosu na kožo, zato je prava izbira tukaj pomembna. Predlagamo, da pri kopeli uporabljate koži prijazno olje sivke, rožmarina ali čajevca.

Čeprav ste lahko na kakšni spletni strani, blogu o aromaterapiji ali v knjigi o alternativni medicini prebrali, da se eterična olja lahko uživajo, vas opozarjamo na dodatno previdnost! Vsa eterična olja niso primerna za uživanje. Svetujemo vam, da se najprej posvetujete s specialistom o oralni uporabi eteričnih olj, ali še bolje, naj vam aromaterapevt (strokovnjak) to uporabo predpiše, s pravim nasvetom in navodili za varno uporabo v odrejenih odmerkih. Določena eterična olja v uporabi za terapevtske namene lahko že v manjši koncentraciji po zaužitju postanejo zelo nevarna za sluznico, ustno votlino in jetra. Zato odsvetujemo, da se oralne aplikacije lotite sami.

Kje vse nam lahko služijo eterična olja?

Omenili smo že uporabo eteričnih olj v izparilnikih in difuzorjih ter za osebno nego, saj so te vrste uporabe morda še najbolj priljubljene. Poznamo pa tudi številne druge načine uporabe eteričnih olj, ki vam jih predlagamo preizkusiti.

 • Za nevtraliziranje vonjav v hladilniku ali v pralnem stroju lahko uporabite eterično olje citrusov, ki nase vežejo vonjave. V naši spletni trgovini so vam na voljo eterično olje Limona, Mandarina, Bergamotka ali Grenivka.
 • Za osvežitev vonja v avtomobilu lahko uporabite vam najljubše eterično olje, ki ga kapnete na vato in z njo potapkate po armaturni plošči ali jo samo spnite s ščipalko na enega od zračnikov v avtomobilu.
 • Za odpravljanje neprijetnih vonjav v čevljih lahko staro nogavico napolnite s pestjo sode bikarbone in nekaj kapljic eteričnega olja Čajevca. Nogavico zavežete in položite v čevelj za nekaj ur.

Kakšen namen ima eterično olje?

Vsako eterično olje služi svojemu namenu. Razvrstili smo jih glede na njihov glavni namen.

 • Za poživitev in dodatno energijo: eterična olja Bergamotka, Evkaliptus, Mandarina, Grenivka, Stimulating in Limona.
 • Za zbistritev uma: eterična olja Rožmarin, Limona, Grenivka, Ying – Yang, Meta, Afrodiziak in Stimulating.
 • Za pomiritev: eterična olja Sivka, Bergamotka, Čar zime, Čarobna dišava, Mystique, Relax, Afrodiziak, Wellness in Balance.
 • Za protistresno sprostitev: eterična olja Sivka, Relax, Meta, Balance, Mystique, Rožmarin, Wellness, Stimulating in Sandalovina.
 • Za razstrupljanje: eterična olja Evkaliptus, Čajevec in Meta.
 • Za antibakterijsko učinkovanje: eterična olja Čajevec, Grenivka, Cimet, Evkaliptus in Limona.
 • Za protivnetno učinkovanje: eterična olja Sivka, Meta in Bergamotka.
 • Proti prehladu in gripi: eterično olje Bergamotka, Evkaliptus in Sivka.
 • Za boljši spanec: eterična olja Sivka, Sandalovina, Relax, Balance, Ying – Yang in Rožmarin.

 

Košarica je prazna.