Nasveti

Kako v preprostih korakih začeti z meditacijo?

Ste že večkrat razmišljali pričeti z meditacijo, a nekako vam nikoli ni uspelo z njo zares pričeti?

Vedno se najde priložnost, da z njo pričnete. Predvsem v teh časih, ko smo veliko obremenjeni in negotovi, verjamemo, da lahko z meditacijo ublažimo stres in druge napetosti, ki bremenijo naše telo.

Pripravili smo kratek vodič, kako začeti z meditacijo doma.

Kaj je meditacija in kako vpliva na človeka?

Meditacija je najpreprosteje povedano stanje, ko sta vaše telo in um zavestno sproščena tako, da se popolnoma umaknete znotraj vas samih. 

Najpogosteje se meditacija navezuje na tehnike, ki jih izvajajo številni menihi po celem svetu. Njihova zbranost in osredotočenost je pritegnila množično zanimanje za osvojitev vsaj nekaterih izmed tehnik meditacije.

Blagodejni učinki izvajanja meditacije se lahko kažejo na različne načine. Glavni namen meditacije je predvsem ta, da svoj um prečistite pred negativnimi mislimi ter se tako osredotočite globlje na samega sebe in na svoje smiselne misli.

Verjamemo, da boste postopoma z rednim izvajanjem meditacije pri sebi zagotovo opazili boljšo osredotočenost ter vsaj nekoliko lažjo pomiritev.

Kaj boste potrebovali pred začetkom meditacije?

Za izvajanje meditacije sicer ne boste potrebovali posebne sobe, a svetujemo vam, (predvsem če v vašem domu niste sami), da najdete svoj miren kotiček, kamor se lahko umaknete pred zunanjimi motilci, da se boste lahko skoncentrirali. 

Prav tako naj vam bo v izbranem prostoru udobno in prijetno.

Velikost prostora ni pomembna, važno je le, da imate dovolj prostora, da lahko sedite – priporočamo vam, da to izvedete kar na tleh s prekrižanimi nogami. Sicer nekatere osebe svojo meditacijo izvajajo tudi leže, zato vam predlagamo, da svojo najugodnejšo pozicijo izberete sami. 

Pomembno je le, da imate v izbrani poziciji hrbet poravnan, a ne napet oziroma zategnjen.

Še pred pričetkom izvajanja meditacija vam svetujemo, da se preoblečete v udobna, nekoliko ohlapnejša oblačila, ki vas ne bodo vezala in tako telesno utesnjevala.

Če se lažje sprostite ob mirni glasbi vam predlagamo, da jo pripravite. Prav tako vas bo morda bolj pomirilo, če v prostoru uporabite izbrano eterično olje, ki s svojimi učinkovinami deluje pomirjujoče. Takšna so eterična olje sivke, Wellness, Balance, Relax in bergamotka.

Osredotočite se na svoje dihanje

Zelo pomembno pri izvajanju meditacije je to, da se osredotočite na svoje dihanje, da to postane čimbolj enakomerno. 

Poskusite odmisliti vse napetosti, ki vas v tem trenutku bremenijo. Zaprite oči in usmerite fokus v eno pozitivno misel ter postopoma z umom potujte po svojem telesu, da sprostite vsak del telesa in vse okončine.  

Koliko časa nameniti meditaciji?

Za začetek vam svetujemo, da začnete z 10-minutno meditacijo ter nato postopoma ta čas podaljšujete. Izberite čas, ki vam najbolj ustreza. 

Morda vam bo zadostovalo, da se z meditacijo ukvarjate le nekajkrat tedensko, lahko pa vajo poskusite ponoviti tudi vsakodnevno. S tem boste sami videli kako dolge seanse vam najbolj ustrezajo, da se sprostite in uskladite svoje misli.

Košarica je prazna.