Nasveti

Nasvet: kako zmanjšati količino odpadkov v vašem domu?

Vedno aktualni tematiki sta nedvomno varstvo okolja in zmanjšanje količine odpadkov v gospodinjstvih.

Morda je zaenkrat za veliko večino od nas dom brez odpadkov še nedosegljiva želja, a navad se vedno lahko učimo vpeljevati postopoma.

Ker verjamemo, da lahko vsak izmed nas z majhnimi spremembami pripomore k lepšemu okolju, smo tokrat pripravili nekaj praktičnih nasvetov, za zmanjšanje količine odpadkov v svojem domu.

Nadomestite plastične vrečke

Če je za vaše gospodinjstvo to mogoče, se čimprej odpovejte uporabi najrazličnejših plastičnih vrečk. Izognite se tudi vsakokratnemu kupovanju plastičnih vrečk v trgovini ter raje s seboj vzemite svojo pralno nakupovalno vrečko.

Danes je na voljo kar precej različnih opcij vrečk za večkratno uporabo, zato izberite tisto, ki vam in vašim potrebam najbolj ustreza, brez da posegate po nepotrebni plastiki.

Kot namig vam predlagamo, da z malce spretnosti svojo unikatno nakupovalno vrečko sešijete kar sami iz odvečnega blaga. Zelo preprosto lahko takšno vrečko sešijete kar iz odrabljene obleke, rjuhe ali majice.

Poskusite porabiti vso hrano, ki jo kupite, tudi ostanke

Iz navade ali morda nekoliko bolj impulzivne odločitve nakupa, nam lahko kaj hitro hrana pred iztekom roka uporabe ostaja v hladilniku. Kar se lahko vsi počasi naučimo je to, da hrano ne zavržemo, ampak jo raje uporabimo na drugačen način ali ji drugače podaljšamo rok uporabe.

Suh kruh lahko tako na primer koristimo za pripravo drugih jedi kot so slastni krutoni, banane, ki so že počrnele lahko uporabimo za pripravo odličnih palačink. Idej na spletu je ogromno, kako lahko takšno hrano koristite brez zavrženja.

Veliko stvari je možno popraviti

Slednja praksa je morda res bila nekoliko bolj priljubljena pred nekaj desetletji, a zakaj ne bi te navade ponovno vpeljali tudi med mlajše generacije.

Nekoč je veljalo, da se vse kar se zlomi poskuša tudi popraviti, če je to le mogoče. Zato poskusite tudi vi v vaših primerih, na primer s kuhinjskimi pripomočki in ostalimi drobnarijami najprej najti rešitev za popravilo, preden stvar zavržete.

Nam je zelo všeč tudi japonska umetnost – kintsugi, oziroma slovensko – ‘’zlato popravilo’’. Gre za tehniko, kjer počen ali razbit porcelan mojstri zapolnijo z lakom v prahu ali zlatom. Ideja te vrste umetnosti izhaja iz njihovega načina sprejemanja nepopolnosti in napak, kar se nam zdi v sedanji družbi zelo konstruktiven način razmišljanja.

Odsluženo blago uporabite pri čiščenju

Verjetno se tudi pri vas najde nekaj kosov oblačil, ki niso primerni več za nošenje ali odsluženih brisač. Nikar teh kosov ne zavrzite. Blago raje razrežite na kose in vsakega posebej uporabite za različne namene pri čiščenju.

Tako ne bo več potrebno, da bi kupovali vsakič znova različne kuhinjske krpe ali krpe za čiščenje kopalnice.

Začnite kompostirati

Kompostiranje je tema, ki smo se ji v naših preteklih prispevkih že veliko posvetili. Vsekakor pa vas bomo k slednjemu spodbudili tudi na tej točki.

Najrazličnejše organske odpadke iz kuhinje je mogoče kompostirati, zato razmislite o temu, kako bi se slednjega lotili in kje kompost doma kasneje uporabiti.

Tudi, če vaše stanovanje ne vključuje nobene zelene površine vas spodbujamo k kompostiranju. Slednjega lahko sami uporabite pri svojih lončnicah ali ga podarite.

Odrabljeni embalaži podarite drugo življenje

Zavedamo se, da prav povsod se plastiki še ni mogoče izogniti, zato vam predlagamo, da odrabljeno embalažo, kot je tista od kozmetike ali čistil ponovno uporabite v druge namene.

Embalažo dobro očistite pod vročo vodo ter jo nato uporabite za kaj uporabnega. Zelo preprosto lahko takšno embalažo z malce kreativnosti preobrazite v zanimive lončke za sobne rastline, za shranjevanje ličil ali drugih manjših pripomočkov.

Spremljajte tudi naš TikTok profil @naturavit , kjer redno objavljamo zanimive, praktične in poučne vsebine.

Imate vprašanje za nas?

Želite spoznati kaj več o naših izdelkih? Potrebujete nasvet pri izbiri pravega izdelka za vas? Pošljite nam email sporočilo ali nas kontakirajte preko telefona.

Košarica je prazna.