Nasveti

Kaj je krožna moda? Kako spremeniti nakupovalne navade in zmanjšati ogljični odtis

Že poznate izraz krožna moda? Kaj ta izraz predstavlja in kako krožna moda deluje si podrobneje poglejmo.

Krožna moda je najpreprosteje povedano preusmeritev tradicionalnega potovanja kosov oblačil, čevljev ali dodatkov, od njihovega nastanka do odrabe oziroma zavrženja. 

Gre torej za preusmeritev navad. V sedanji obliki je večina modnih izdelkov narejena iz novega tekstila, za tem prodana, kasneje obrabljena in zavržena ter sčasoma poslana na odlagališče.

Kakšna je vloga krožne mode?

Krožna moda nastopi v vlogi prekinitve te tradicionalne linearne usmeritve. Tako oblačila in materiale ohranja v uporabi z recikliranjem, prenamenitvijo in ponovno uporabo. S tem, da se izogibamo, kjer je to mogoče, izdelavi vsakič popolnoma novih izdelkov. 

Gre predvsem tudi za zmanjšanje količine ekološko problematičnih odpadkov. Ti se pri oblačilih najpogosteje kažejo pri tkaninah iz okolju neprijaznih materialov.

Zato nastopi krožna moda z namenom preoblikovanja in zmanjšanja količine virov, ki se porabijo za izdelavo nekega oblačila. Skupaj tudi z zmanjšanjem količine samih materialov ter končnih izdelkov, ki končajo na odlagališčih.

Kako lahko tudi sami vpeljemo idejo krožne mode v svoje navade?

Prvi korak, ki ga lahko vsi naredimo je ta, da vsaj nekoliko zmanjšamo število nakupov naših novih oblačil. 

Zato ni potrebno, da tedensko kupujemo vedno nove kose oblačil, ki jih verjetno sploh ne bomo imeli priložnosti odrabiti do naslednje sezone.

V naše navade lahko vpeljemo tudi način razmišljanja, ki temelji na treh trajnostnih konceptih:

  • Reduce – zmanjšati nakupe novih kosov oblačil.
  • Reuse – ponositi oziroma odrabiti vse kose oblačil, ki se že nahajajo v naših omarah.
  • Recycle – izmenjati ali kupiti rabljena oblačila (najboljše je, če lahko te kose kupite ali izmenjate lokalno).

Kupujmo ali izmenjujmo rabljena oblačila

Vsakemu izmed nas se kdaj zgodi, da nekoliko bolj impulzivno kupi kos oblačila, ki na koncu nikoli ne pride na vrsto in samo visi v omari. Zakaj torej ne bi raje prodali ali izmenjali takšnih kosov?

Na spletu se najdejo različne opcije, kjer lahko prodamo ali izmenjamo svoja oblačila. Najbolj priljubljene strani za rabljena oblačila v Sloveniji so Bolha, Moj butik, Facebook Marketplace in različne Facebook Skupine, ki so ločene na regije. 

Nekaj možnosti za prodajo ali izmenjavo se najde tudi v fizičnih trgovinah z rabljenimi oblačili po Sloveniji. 

Med poletnimi meseci se morda v vaših okoliških kraj vrstijo tudi mesečne izmenjevalnice, zato preverite, kje lahko svoja oblačila izmenjate tudi osebno.

V naši okolici imamo na primer na voljo Izmenjevalnico v Ajdovščini, ki se že dlje časa izvaja vsako 3. soboto v mesecu in je poleg oblačil namenjena tudi izmenjavi sadik, semen, igrač ter drugih drobnarij.

Izposoja oblačil

Model sodobnega nakupovanja kaže na to, da vedno več kupujemo oblačila, ki jih hkrati tudi pol manj časa uporabljamo.

Morda se vam ne zdi več ‘’in’’ svoja oblačila najprej ponositi, preden kupite nove kose, vendar bo zaradi množične mode in ohranjanja okolja potrebno uvesti spremembe. 

Veliko lahko spremenimo že s tem, da svoje navade najprej preoblikujemo mi, potrošniki.

Vas letos čaka več porok ali gala dogodkov, ki od vas zahtevajo vedno novo obleko? Zakaj bi si kupili 5 novih elegantnih oblek, ki jih boste nosili samo enkrat, če si lahko te kar preprosto izposodimo.

Na spletu so v tujini na voljo različne platforme, ki omogočajo izposojevanje oblačil, kot so Hurr, By Rotation, Rent the runway in številne druge. Preverite le, da je izposojanje oblačil omogočeno tudi za Slovenijo.

Še preprosteje je pa seveda, da si elegantne obleke, ki jih boste nosili samo enkrat preprosto izposodite kar pri prijateljici, znanki, sestri, mami itd.

Pametneje izbirajmo kose glede na sestavo tkanin

Kot smo že omenili, je pri krožni modi pomembno tudi to, katere materiale blaga pri oblačilih in modnih dodatkih kupujemo. Pametno si je postaviti vprašanje, kaj se bo na koncu zgodilo s tem kosom? Je izdelek biorazgradljiv, ali ga je možno reciklirati?

Če niste prepričani ali je tkanino možno reciklirati vam priporočamo, da si o tem preberete na spletni strani Recycle Now.

Košarica je prazna.