Nasveti

Odlična jutranja rutina za pravi zagon ob začetku dneva

 

S prehodom na poletni čas se morda tudi vi najdete v skupini tistih ljudi, ki imajo malce več težav pri navajanju na spremembo iz zimske na poletno uro.

Pripravili smo nekaj nasvetov, s katerimi se lahko postopoma navadite na nov čas in to s pomočjo prave jutranje rutine, ki vam bo dala zagon za začetek dneva.

Mnogi strokovnjaki trdijo, da je ravno prava jutranja rutina povod v povečanje sreče in produktivnosti ter naj bi hkrati zmanjšala raven stresa. 

Z začetkom tiste prave jutranje rutine sedaj ne bo več igralo vloge ali ste vstali z levo ali desno nogo.

 

 

Zakaj je dobro vzpostaviti rutino?

Če bi naše življenje delovalo s samimi nepričakovanimi dogodki in dejavniki, bi nas to nedvomno vrglo iz tira ter nas tudi držalo veliko bolj pod pritiskom stresa.

Zato nedvomno velja dejstvo, da ljudje nasploh bolje delujemo, če si zastavimo določene rutine, ki se jih držimo skozi dan ter nasploh tudi skozi življenje.

Jutranja rutina vam zato omogoča, da pričnete dan z namenom, namesto da bi ga prepustili kaosu. Z rutino tako nadzirate dan, namesto da dan nadzoruje vas. 

Ravno ta občutek, da ste na vrhu in imate stvari pod kontrolo pa pusti pozitiven občutek ter učinek na ves dan. 

 

 

Zastavite si prvi korak

Pravila vsake dobre jutranje rutine vključujejo funkcije celotnega našega telesa. Zato je pomembno, da že s prvimi jutranjimi dražljaji vključimo dobro energijo v vse ”stebre” našega delovanja.

Naš človeški sistem je sestavljen iz štirih vidikov oziroma ”stebrov” – duševni, čustveni, fizični in duhovni. Poglejmo si, kako vsakega posebej od omenjenih vidikov aktivirati skozi našo jutranjo rutino.

Duševni vidik v jutranji rutini

Preprosto povedano je duševni vidik povezan z našim umom, vključno z mislimi, prepričanji, vrednotami, cilji, upi, sanjami, željami in načrti. Zato lahko ta del jutranje rutine pričnete tako, da se osredotočite na svoje misli ter si zastavite nekaj ciljev, ki jih želite doseči. 

Lahko gre za dnevne ali tedenske cilje. Odločitev je vaša. Plan zapišite na papir ali v beležnico svojega pametnega telefona.

Za jutranje treniranje uma vam tudi predlagamo, da v svojo vsakodnevno rutino vključite tudi izbrano čtivo. Izberite nekaj, kar nahrani vaše misli in vam poda navdih. Dovolj je, če izberete čtivo, ki vam bo za prebiranje vzelo le 10 minut. 

Če vam podamo namig. Do priznanih svetovnih časopisov lahko dostopate kar preko spleta, zato izberite tistega, ki bo pozitivno zaposlil vaše misli. Izognite se prebiranju negativnih novic. Te bodo le slabo vplivale na začetek vašega dneva.

 

Čustveni vidik v jutranji rutini

Ta vidik zajema vse vaše občutke, čustva in odnose – torej vse stvari, povezane s srcem. 

Začnite dan z izražanjem hvaležnosti. Zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni. To so lahko zelo majhne stvari, ki hkrati igrajo pomembno vlogo v vašem življenju. Ni pomembno, kako trapaste vam morda zvenijo, te misli hvaležnosti zapisujete le zase.

Če v svojem gospodinjstvu živite z družino, partnerjem ali prijatelji, vpeljite v jutranjo rutino tudi nekaj sekund za objemanje.

Da, prav ste prebrali, objemanje. Dokazano je, da že en sam objem poveča raven oksitocina (ljubezenskega hormona), poveča serotonin (poviša razpoloženje in ustvari srečo), okrepi imunski sistem, poveča samozavest, zniža krvni tlak, uravnoteži živčni sistem ter sprosti napetosti v telesu. 

Prava idealna kombinacija za dober začetek dneva.

 

Fizični vidik v jutranji rutini

Identificirajte, kaj je tisto, kar vas spravi v dobro počutje, vas napolni z energijo in navdušenjem za začetek dneva.

Morda je to le nekaj minut jutranje meditacije, nekaj vaj joge, kratek sprehod, tek ali le nekaj vaj za raztezanje. Važno je, da poskrbimo za pretok krvi v telesu.

Kar deluje za eno osebo, morda ne bo delovalo za vse. Zato najdite aktivnost, ki bo ustrezala vam in prisluhnite svojemu telesu.

Preden sežete po prvi jutranji skodelici kave, poskrbite za hidracijo. Pripravite si kozarec nesladkane limonade iz sveže stisnjenih limon in sicer z mlačno vodo. Opazili boste, kako hidratantna je ta kombinacija jutranjega napitka.

Kaj pa zajtrk? Seveda, ne pozabite nanj, saj vam zdrav obrok poda prve moči za začetek dneva. Priporočamo, da izberete obrok, ki je poln vitaminov, beljakovin in vlaknin. Dobra ideja za hranljiv zajtrk je lahko polnozrnat toast z avokadom in semeni ali kaša iz ovsenih kosmičev, oreškov ter sadja.

Poskrbite tudi za to, da prostor okoli vas ne bo natrpan. Predvsem, če ima vaš dom trenutno tudi vlogo domače pisarne. Ko je naš fizični prostor natrpan, tudi naše misli pogosto čutijo enako.

Uredite svoj delovni prostor, umaknite oblačila iz stolov ali pospravite perilo. Za karkoli, s čimer se boste počutili bolj urejeno v svojem fizičnem prostoru, se splača potruditi. 

 

Duhovni vidik v jutranji rutini

Duhovni vidik predstavlja vse, kar je povezano z vami in občutkov navdiha, da se počutite v stiku s svojim duhom. Tukaj ni potrebno, da vaša povezanost nakazuje na povezanost z vero. Odločitev je preprosto vaša. 

Gre bolj za to, da se počutite povezane z nečim globljim, večjim, višjim – in zaradi česar se počutite najbolj povezani s seboj. 

Mnogim ta občutek vliva meditacija, drugim stik z naravo, spet tretjim pa poslušanje sprostitvene glasbe ali podcasta. Sami najbolj poznate sebe, zato si vzamite trenutek, da se prizemljite.

 

Dodatni nasveti za postavljanje najboljše jutranje rutine

Poleg nasvetov, ki smo jih podali zgoraj, vam predlagamo še nekaj dodatnih nasvetov, s katerimi bo vaša jutranja rutina postala najboljša.

  • Dobra jutranja rutina se začne že prejšnjo noč. Poskrbite, da si privoščite dovolj spanca – priporočeno je spati nekje 7 – 9 ur, oziroma kolikor vam osebno najbolj ustreza, da se dovolj naspite.
  • Naj prva stvar, ki jo zjutraj ali zvečer pred spanjem vzamete v roke, ne bo vaš pametni telefon. 
  • Poskrbite za konsistentno rutino spanja. Zmanjšajte zunanji hrup in spite v dobro zatemnjeni sobi (ali nosite masko za oči). 
  • Pred končnim postavljanjem in planiranjem jutranje rutine preizkusite, kaj bo/ kaj ne bo delovalo za vas. Morda vsi našteti koraki za vas ne bodo delovali, zato preizkusite tiste, ki bodo.

 

 

Košarica je prazna.