Nasveti

Kakšna je razlika med razbarvanimi in posvetljenimi lasmi ter kako slednji vplivata na rezultat barvanja?

Ste vedeli, da sta tehniki razbarvanja in svetlenja las med seboj v postopku ter tudi v rezultatu povsem različni?

Velikokrat smo namreč opazili, da oba izraza uporabniki med seboj zamenjujejo, oziroma mislijo, da gre za sinonima. V resnici pa temu ni tako. Pri obeh postopkih je vsekakor zelo priporočljivo, da zanju poskrbi frizer – strokovnjak za barvanje.

Spoznajte potrobneje oba postopka.

Postopek posvetlitve las

Pri svetlenju las gre za postopek, kjer je za svetlenje odtenka potrebno dodajati nekoliko višje odstotni hidrogen, da ta las posvetli. Gre za postopek, ki je pogost, kadar na primer stranka z rjavimi lasmi želi preiti na svetlo blond barvo. V tem primeru bo rjav las potrebno postopoma posvetliti s pomočjo hidrogena.

Pogosto lahko slišimo tudi uporabo izraza ”beljenje las”, ki se pa vsaj v večini primerov nanaša na posvetlitev las.

Sicer je posvetlitev las možno doseči tudi z barvami za lase, ki so namenjene barvanju las doma. Pri tem vam svetujemo, da izberete pravilen odtenek, preverite tabelo prekrivnosti barve in upoštevate vse pogoje za optimalno barvanje.

Ker je postopek posvetlitve za vaš las lahko izčrpajoč, vam svetujemo, da se odločite svoje lase vedno svetliti postopoma in sicer le nekje za pol ali največ en ton. Pri postopku posvetlitve se še vedno ohranijo pigmenti v lasu, vendar pa pri odtenku vplivajo tudi vaši naravni pigmenti, ki jih ustvarja vaš las.

Če po postopku svetlitve vaši blond lasje dobijo rumen ali oranžen podton, vam svetujemo, da za tem izberete Respect R111 – srebrno platinasto blond. Slednjega smo razvili ravno z namenom umirjanja oranžnih podtonov, da bo vaš odtenek postal bolj hladen (pepelnat).

Na fotografiji so na levi strani posvetljeni lasje, desno pa rezultat po barvanju z Respect R111.

Kakšne rezultate barvanja lahko pričakujete, če na posvetljene lase nanesete naše barve?

Kot smo že omenili, posvetljeni lasje ohranijo pigment, zato lahko izberete katerega izmed odtenkov, ki bi lahko izpolnil vse pogoje za doseganja rezultata barvanja. Torej primeren odtenek, ki izpolnjuje tudi pogoje iz tabele prekrivnosti barve za lase.

Če boste pred nakupom izdelka izbrali pravilen odtenek, ki izpolnjuje vse pogoje za barvanje, bo vaš rezultat uspel tako, kot obljublja naš vzorčnik barv, s tem da so seveda možna minimalna odstopanja glede na naraven pigment znotraj vašega lasu.

Primer posvetljenih las naše uporabnice na levi strani in desno rezultat barvanja s Herbo Color v odtenku 8N.

Če je vaša želja ta, da vam odtenek uspe kar se da hladno oziroma pepelnato, vam svetujemo, da na svoje posvetljene lase najprej nanesete Respect R111, ki bo vaš trenutni ton ohladil. Nato za naslednje barvanje pa izberete željen pepelnat odtenek, ki ga želite doseči.

V liniji Herba Color so vam na voljo trije pepelnati blond odtenki in sicer: 7C – pepelnato blond, 8C – svetlo pepelnato blond in 11C – platinasto blond.

Vzorčnik Herba Color

Pri liniji Respect vam je pa na voljo pet hladnejših odtenkov in sicer: R07 – blond, R08 – svetlo blond, R09 – zelo svetlo blond, R10 – švedsko blond ter že prej omenjen R111 – srebrno platinasto blond, ki je posebej zasnovan prav za zbijanje rumenih ali oranžnih podtonov.

Postopek razbarvanja las

Postopek in tehnika razbarvanja se v bistvu kar precej razlikuje od postopka svetlenja las.

Pri postopku razbarvanja se običajno uporablja nekoliko nižji hidrogen (okoli 3%). Gre za postopek pri katerem je potrebno las veliko bolj kemično obdelati. Pri razbarvanju se v lasu uničijo vsi pigmenti tako, da ta na koncu ostane brez pigmenta.

Pri tem postopek ne deluje samo na povrhnjici, ampak tudi v notranjosti strukture las.

Naj opozorimo, da pri razbarvanju las obstaja možnost, da vam postopek na laseh ne uspe enakomerno. Zato se najprej posvetujte pri izbiri frizerja, kateremu so postopki razbarvanja dobro poznani.

Primer izgleda razbarvanih las brez pigmenta naše uporabnice

Kakšne rezultate barvanja lahko pričakujete, če na razbarvane lase nanesete naše barve?

Razbarvan las je nekoliko bolj specifičen, saj kot smo omenili, gre za las, ki je trenutno brez pigmenta. Zato mu je tega potrebno z barvanjem dodajati.

Pred izbiro odtenka in barvanjem se je zato potrebno zavedati, da bo razbarvan las zahteval malce eksperimentiranja. Pri tem stanju lasu ni dejanskega zagotovila, kako vam bo določen odtenek dejansko prijel.

Na splošno bi vam svetovali, da izberete nekoliko temnejši odtenek. Kot smo omenili, bo potrebno pri barvanju razbarvanega lasu temu dodajati pigment.

Dovolj pigmenta je potrebno, da bo odtenek dobro prijel na lase in bo sprememba vidna. Zelo svetli blond odtenki namreč na razbarvanem lasu ne bodo dobro vidni. Odtenki lahko tudi drugače uspejo na vaših laseh (celo potegnejo nekoliko na zeleno ali vijola), saj je takšen las odprt in zelo vpojen pri barvanju.

Na levi strani vidite primer razbarvanih las naše uporabnice, desno pa rezultat barvanja s Herbo Color v odtenku 8C – svetlo pepelnato blond.

Kako negovati posvetljene ali razbarvane lase?

Tako posvetljen kot tudi razbarvan las običajno po postopkih svetlenja postane suh in izčrpan. Zato vam svetujemo, da mu namenite bogato hranilno nego. Z izbiro nežnega izdelka, kot je naša Vitalna maska, ki je posebej zasnovana za izdatno hranilno nego suhih ter izčrpanih las, boste dosegli, da bo vaš posvetljen las celovito obnovljen.

Kisel pH v sestavi Vitalne maske zapre lasne luske na vaših pramenih, lase okrepi in jim doda lesk.

Potrebujete pomoč pri izbiri odtenka?

Ker verjamemo, da lahko pravilna izbira odtenka vzame precej časa, vas vabimo, da stopite v stik z nami. Naši strokovnjaki za barvanje vam bodo pomagali pri najbolj optimalni izbiri glede na vaše želje. Svoja vprašanja nam pošljite na email naslov info@naturavit.net ali nas pokličite na telefonsko številko (05) 330 54 59.

 

Košarica je prazna.