Nasveti

Kako skrbeti za lase in lasišče?

Lasišče je temeljna osnova s katero začnemo skrb za svoje lase. S tem se strinja tudi strokovnjak, prim. Boris Kralj, dr. med. iz ljubljanske AKD dermatološke ambulante, ki nam je podrobneje pojasnil, kako lahko kar najbolje poskrbimo tako za naše lase kot tudi lasišče.

ZAŠČITA LASIŠČA

Skrb za lasišče je pomembna iz več vidikov: iz pogleda na čistočo, lepoto in seveda tudi iz pogleda na to, da ni nekaj kar bi srbelo, motilo ali bilo celo bolezensko. Če skrbimo za lasišče seveda skrbimo tudi za lase. Kako srbeti za lasišče? Po eni strani ga seveda umivamo, čistimo, po drugi strani pa pogosto pretiravamo, umivamo se prepogosto, s premočnimi sredstvi, kar pelje v suhost, razdraženost lasišča in predstavlja pravzaprav problem, ki smo si ga sami povzročili.

KOŽA

Je koža na lasišču zelo drugačna od tiste na obrazu, na drugih predelih telesa? Vemo, da je na obrazu koža bolj tanka, občutljiva, še posebej okoli oči.Na lasišču je seveda koža specifična, tako glede debeline, kot glede na število znojnic in lojnic v primerjavi z drugimi deli kože po telesu. To se pokaže že pri fizičnih ali psihičnih obremenitvah, ko se znojimo na lasišču, ko postaja koža mastna ali pa posredno postajajo mastni tudi lasje. V primerjavi s kožo na obrazu so podobnosti, na mestih kot so čelo, rob lasišča, predel ob nosu, pred in za uhlji, kjer se določene težave v zvezi z žlezami pojavljajo podobno in ali istočasno kot po lasišču.

NEGA ZA RAZLIČNE LASE

Kako naj vemo, kaj je tisto najboljše za naše lasišče, lase? Nekdo ima mastne lase, prhljaj, se sooča z izpadanjem las, ima barvane lase, si pogosto umiva lase in podobno. Za vse zagotovo ne velja enaka nega. Vsekakor za vse nas ne obstajajo enaka pravila pri izbiri sredstev za nego naših las. Kaj je za nas pomembno, ko se odločamo kaj izbrati? Ali imamo suhe lase, ali imamo mastne lase, ali imamo občutljivo lasišče, ali imamo izpadanje las, ali se nem lasje redčijo in seveda ali imamo kakšna obolenja kože ali drugih organov, kot so na primer ščitnica ali pa hormonska obolenja. Seveda obstaja na tržišču cela vrsta šamponov, tekočin, dodatkov, preparatov za jemanje, ki delujejo ali pa naj bi delovala na lasišče in lasje. Kaj izbrati? Osnovno je na vsak način postaviti izhodišče: kakšno je moje stanje in temu primerno izbrati. Velikokrat so osnova za tako izhodišče internet, forum, prijatelj, prijateljica. Če sami ne moremo opredeliti, nam lahko pomaga dober frizer, ki nas pozna, ki bo opredelil stanje in predlagal smer uporabe negovalnih sredstev.

Na vsak način pa neko bolezensko stanje, ki ga ne obvladamo s prosto dostopnimi sredstvi zahteva obisk zdravnika, lahko tudi dermatologa. Tukaj pa se poleg stanja, poleg opisa obravnava tudi ozadje, druge bolezni organizma, saj se na lasišči pogosto pokaže le stranski del problema.

NARAVNO IN ZDRAVO

Verjetno je treba stremeti k čim bolj naravnim izdelkom za nego las in lasišča? Vsekakor nam narava nudi veliko pripravkov, ki imajo dolgoletno tradicijo za pomoč pri blagih težavah z lasiščem. Uporaba teh je zelo omejena zaradi nestabilnosti, kar pomeni, da preparat, če ga želimo na policah trgovine vseeno svetujem določen umetne sestavine, ki podaljšajo stabilnost preparata. Na vsak način pa vse kar je dostopno v lekarni in ali trgovini gre skozi procedure analiziranja, da ni škodljivo po kemični sestavi.

BREZ UMETNIH PENILCEV

SLS in SLES pogosto povzročata srbečico, zato naj bi se ju v šamponih izogibali. Zakaj sta ti sestavini pogosto tako delikatni? Pogosto nas opozarjajo na sestavine, ki so v milih, detergentih in kozmetičnih preparatih, sploh na SLS in SLES, ki sta sestavini, ki zagotavljata boljše penjenje sestavin. Številne raziskave so ovrgle karcinogenost teh sestavin, opozorili pa so, da je 1.4dioxane, ki je pogosto pridružen SLESu karcinogen, seveda pa so tukaj pomembne tudi količine uporabe teh sredstev. Naturavit priporoča uporabo šamponov brez umetnih penilcev.

Kaj pa barve za lase in posledice, ki jih na lasišču pustijo na primer amoniak, resorcin, parafenilendiamin, ki se nemalokrat nahajajo v njih? So res tako škodljive za naše lase? Kakšne škodljive posledice imajo lahko na nas? Barve za lase imajo zelo raznoliko sestavo: od naravnih do kemičnih, ki seveda lahko povzročijo težave. Kakšne? Toksično reakcijo ali pa alergijsko reakcijo. Kako se kaže toksična ali dražeča reakcija: kmalu, lahko v nekaj minutah ali v manj kot pol ure, se začne vnetje, pekoča bolečina, izcedek, srbenje, kar je lahko od blage stopnje do izjemno hude reakcije, ki je izjemno boleča, neprijetna, ki potem lahko traja nekaj dni do več kot 2-3 tedne, da se umiri. Vsekakor je pomoč tako izpiranje, odstranjevanje tega sredstva, nato pa uporaba lokalni sredstev, kot so obkladki, kreme proti vnetju in pogosto tudi proti sekundarni infekciji. Toksične reakcije pa se lahko pojavijo tudi pri uporabi prevelikih odmerkov ali koncentracij preparata.

Alergične reakcije pa se običajno pojavijo z zamikom 40 do 72 ur, kar pomeni, da po uporabi barve isti dan še ni vnetja, ni rdečine, z zakasnitvijo pa se pojavi močna reakcija z rdečino, srbenjem, izcedkom, ki je spet lahko zelo burna, zelo močna, zahteva medicinsko pomoč, nego, vodenje pri zdravniku. V današnjih časih je takih reakcij malo, če se uporabljajo preverjena sredstva za barvanje, če so analizirana, če imajo sestavine, ki so dovoljene, kljub temu pa se lahko tudi po teh preparatih pojavijo taki zapleti. Naturavit priporoča uporabo barve za lase brez alergenih ingredientov kot so PPD, amonijak, SLS in SLES, parabeni.

ŠKODA, KI JO NAREDI SONCE

Vprašanje sonca in kože lasišča je enako kot za vsak predel kože: dolgotrajna izpostavljenost soncu se sešteva, rezultati se kažejo po desetletju in desetletjih kot starikava, zgubana, suha koža, kar pogosto pelje v solarne keratoze, kar pomeni kronično luščenje in zadebelitev, ki pa če niso zdravljenje, vodijo v kožnega raka. Še večji so problemi pri plešavih moških in tudi pri ženskah z razredčenim lasiščem na temenu, kar je oblika moškega tipa izpadanja las pri ženskah.

ZADNJI NASVETI

Svetovati kaj je dobro za lasišče in kaj ne, je težko. Kot sem omenil je potrebno opredeliti kakšno lasišče in lasje imamo, kaj je z našim stanjem in zdravjem, z našimi drugimi boleznimi, konec koncev tudi ali nam nečesa primanjkuje (vitamini, minerali), potem pa si izberemo sredstva, ki jih bomo uporabljali. Poudaril pa bi, da je prepogosto tisto kar je narobe – prepogosto umivanje, s premočnimi sredstvi! Kaj je cilj umivanja las? Odstranjevanje umazanije. Zakaj bi za to uporabljali neka močna čistilna sredstva, mila, detergente…. Izsušimo kožo, kar potem vodi v neprijetnosti kot so luščenje, suha koža, neprijetni občutki.

Kaj pa prehrana? Zdrava prehrana, ki vsebuje vitamine , minerale, zdrav imunski sistem, kar pomeni zdravo razmerje dela, gibanja, športa, počitka to je osnovno kar lahko sami vplivamo na to, da bomo imeli malo problemov z lasiščem.

Opazujte svoje lasje, spremljajte kako se kažejo spremembe na lasišču, kakšne so povezave z vašim življenjem, s stresom, letnim časom, spremljajte sami kako se kažejo uporabe določenih sredstev za nego, kam vodijo, posvetujete se z nekom, ki o tem nekaj ve, če so problemi, pa ne nasedajte dezinformacijam, ki jih danes nudijo raznorazni prispevki na forumih, ki pogosto nimajo resne teže in ne vsebujejo resnice.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

Košarica je prazna.