Nasveti

Vodič za preprosto barvanje las doma

Katero barvo izbrati?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se med policami v trgovini odločali pri izbiri barv za lase? Na policah ste namreč zasledili običajne barve in tiste brez amoniaka.

Ne glede na vašo dejansko končno izbiro, smo za vas pripravili nekaj ključnih dejstev o izbiri barve za lase.

Zakaj torej raje izbrati nežne barve za vaše lase?

Pomislite iz preprostega vidika. Kupujete barvo za lase, ki si jo boste nanašali na svoje lasišče nekje enkrat mesečno. Ali vas ne skrbi, da bi pri tako pogostem barvanju na svoje lasišče tudi redno nanašali veliko škodljivih sestavin?

Kakšno funkcijo opravljajo lasni mešički?

Ste vedeli, da imamo na lasišču tudi do 100.000 lasnih mešičkov?

Lasni mešički so drobne luknjice ali pore, ki se nahajajo na naši koži. Njihova glavna funkcija je rast las. Iz vsakega lasnega mešička pa v povprečju zrase do 20 novih las.

Poleg svoje glavne funkcije, lasni mešički igrajo pomembno vlogo pri tem, kako bo vaš las izgledal in kakšna bo njegova barva. Lasje namreč, tako kot vaša koža, dobivajo barvo preko pigmenta imenovanega melanin. 

Količina melanina pa nato vpliva na svetlost barve vaših las.

Zato tudi s procesom staranja, lasni mešički niso več zmožni proizvajati enako količino melatonina, kot so jo lahko v mlajših letih. Posledica tega pa je sivenje vaših las.

Kako sestavine, kot so amoniak, resorcin, parabeni in parafenilendiamin, reagirajo z lasiščem?

V generičnih barvah za lase so vključene številne sestavine, ki lahko pustijo posledice na vašem lasišču. 

To so sestavine, ki so sicer zelo pogoste v običajnih barvah za lase.

Pobližje si poglejmo vsako izmed teh sestavin: 

 • Amoniak je kemikalija, ki je večinoma prisotna v vseh generičnih barvah za lase. Ob stiku s kožo in lasiščem pa zaradi svoje agresivnosti povzroča pekoč občutek ali celo opekline. 
 • Resorcin je spojina, ki agresivno draži kožo, jo naredi preobčutljivo in je v visokih koncentracijah tudi strupen.
 • Parabeni so najpogostejši konzervansi v kozmetičnih izdelkih, ki lahko povzročijo alergije, draženje kože in dermatitis. So toksični, a se kljub temu uporabljajo za podaljšanje roka trajanja izdelkov. Obstaja tudi sum, da so parabeni motilci normalnega delovanja hormonov v telesu. 
 • P-phenylenediamine ali PPD je najbolj alergena sestavina v barvah za lase in velikokrat za proizvajalce predstavlja ceneni nadomestek za pigmente. 

Zakaj izbrati nežne barve za lase?

Nežne barve, ki jih lahko kupimo danes, niso več na voljo le kot prelivi ali barve v prahu, ampak tudi kot obstojne barve. 

Zato se tudi po obstojnosti danes ne razlikujejo več od splošnih barv.

Naravne barve za lase, dražeče sestavine zamenjujejo s kvalitetnimi sestavinami, ki zato za razliko od generičnih barv, nežno posegajo v strukturo vaših las. 

Vaši lasje tako med procesom barvanja ne bodo več konstantno izpostavljeni agresivnim sestavinam in invazivnim posegom v notranjost lasnih mešičkov.

Obstojne zeliščne barve za lase Respect

Zeliščne barve Respect smo v podjetju Naturavit razvili predvsem zato, ker smo želeli našim kupcem ponuditi barve za lase, ki ne dražijo in ne pečejo lasišča. 

Razvili smo izdelek brez amoniaka in drugih škodljivih sestavin, ki bo nežneje posegal v strukturo las. 

Tako smo lahko našim kupcem ponudili prvo slovensko vegansko barvo za lase, ki je edinstvena po svoji sestavi in kvaliteti.

Danes naše barve Respect ponosno nosijo uradni certifikat crueltyfree and vegan, saj želimo z našimi izdelki tudi izraziti spoštovanje do živali in prisostvovati za boljši svet.

Barve za lase, ki ne dražijo lasišča

Barve Respect ne vsebujejo dražečih sestavin in so zato odlična izbira za tiste, ki ne želijo s kemikalijami invazivno posegati v lasišče in krvni obtok.

Prav tako pa so barve Respect zelo priljubljene tudi med uporabniki, ki imajo običajno pogosto težave z lasiščem. 

Kakšne so prednosti barv Respect?

Generične barve za lase vsebujejo ogromno dražečih sestavin za naše telo, zato vam v razmislek izpostavljamo nekaj prednosti naravnih barv za lase iz linije Respect:

 • Barve za lase Respect so edinstvene obstojne rastlinske barve za lase, ki vsebujejo zeliščne izvlečke, ki krepijo strukturo las.
 • Barve za lase Respect popolnoma prekrijejo sive lase, rezultat po barvanju pa prinaša čudovito sijočo barvo naravnega videza.
 • Barve Respect ne vsebujejo amoniaka, resorcina, SLS in parafenilediamina, zato so izjemno nežne do vašega lasišča ter prijetnega vonja.
 • Barve Respect se pripravijo in nanašajo na preprost način, zaradi svojih naravnih sestavin pa se barva tudi enostavno očisti s kože..
 • Linija Respect predstavlja tudi prvo slovensko vegansko barvo za lase, saj si živali, tako kot tudi ljudje, zaslužijo živeti življenje brez trpljenja in izkoriščanja.
 • Barve Respect vsebujejo olje pšeničnih kalčkov, ki je bogato z vitaminom E in deluje kot antioksidant ter varuje lase pred staranjem. Prav tako dovaja tudi hrano lasem in lasnemu mešičku ter hkrati obvaruje varovalno plast kože.
 • Naravne sestavine, kot so izvlečki koprive v barvi Respect, preprečujejo nastanek bakterij. Sivka in ognjič pa vzpostavita ravnovesje na lasišču ter pomirjata kožo.
 • Barvam Respect je priložen tudi naravni regenerator za končno nego las, ki bo vašim lasem pri koncu postopka barvanja dodal mehkobo in lesk ter podaljšal obstojnost barve.

Kako barve Respect preprosto vmešate doma?

Barve Respect so pripravljene uporabniku prijazno in so zato preproste za uporabo. Prav tako vam postopek barvanja ne bo vzel veliko časa.

Brez zapletov lahko barvo sami vmešate in nanesete v udobju vašega doma, ali pa za nanos barve prosite prijateljico.

Pred barvanjem svoje dlani zaščitite s priloženimi rokavicami. Nato v posodici tubo barvne kreme s čopičem vmešate skupaj z razvijalcem.

Svetujemo vam, da barvo vedno vmešate v keramični ali plastični posodici, da se bo barva pravilno razvila. Odsvetujemo vam kovinske posodice, saj v teh barva ne pravilno oksidira, ker kovina vleče barvo nase.

Vmešano barvo nato preprosto nanesete na neumite lase. 

Barvo Respect najprej nanesete na narastek in sicer enakomerno ločujemo pramen za pramenom. Barvo na narastku pustimo delovati 30 minut.

Nato nanesete barve še po celotni dolžini las in jo pustite delovati 5 minut. Zatem barvo dobro sperete pod toplo vodo. Na mokre lase lahko na koncu dodate še priloženi regenerator, ki bo poskrbel za dodatno obstojnost vaše barve.

Košarica je prazna.