Nasveti

Zakaj mi izpadajo lasje in kako si proti izpadanju pomagati sami?

Vse vrste izpadanja las, naj gre le za nekaj pramenov, ki nam ostanejo na krtači ob vsakem česanju, ali za sezonsko izpadanje, nas kar hitro spravi v skrbi. 

Sploh ženske običajno hitreje opazimo izpadanje zaradi daljše dolžine las. Zakaj pride do izpadanja? Razlog za izpadanje las je lahko le en, obstaja pa tudi možnost, da jih je več, ki so običajno povezani med seboj. 

Poglejmo si najpogostejše vzroke za povečano izpadanje las in kako si pri tem pomagati.

*Upoštevajte, da se morate vedno posvetovati s svojim zdravnikom o kakršnih koli zdravstvenih težavah. Čeprav smo strokovnjaki za nego las, nismo zdravniki, zato slednji niso zdravniški nasveti. 

Kateri fizični dejavniki nosijo najpogostejši vzrok za povečano izpadanje las?

  • Dnevno vlečenje las: 

Ponavljajoči se stres ali napetost na lasnem mešičku ogroža njegovo sposobnost, da proizvaja in vzdržuje dolge, močne ter lepe lase. 

Nošenje tesno spetih las in nošenje podaljškov, povzročajo več lomljenja ter puljenja pramenov. Dolgotrajno nošenje takšnih slogov lahko povzroči trajno izpadanje las. 

  • Po nenadni izgubi teže:

Nekateri ljudje po nenadni izgubi teže doživljajo izpadanje las. Naša telesa so tako občutljiva na pomanjkanje hranil, ki se pogosto zgodijo z omejevanjem prehrane in pomanjkanjem kaloričnega vnosa, da se pri tem lahko poškodujejo lasje. 

Ko gre za raven beljakovin in diet, lahko dieta z nizko vsebnostjo beljakovin pomeni zmanjšanje aminokislin (gradnikov strukturnih beljakovin v laseh).

Ko ravni beljakovin niso dosežene, telo da prednost pomembnim od beljakovin odvisnim funkcijam, kot so popravilo tkiva ter prebava, zato, ker rast las ni nujna za preživetje, zdravje las ni prednostno in se lahko zgodi. 

  • S pogostim barvanjem las z barvami, ki vsebujejo amonijak:

Barvanje las ne more povzročiti trajne izgube, saj las, ki se nahaja pod vašim lasiščem (torej pri korenini) še ni pokukal na površje. Vendar je potrebno vedeti, da lahko nekatere barve, ki vsebujejo amonijak povzročijo lomljenje. 

Amonijak las nabrekne in odpre lasne luske, da barvam omogoči vstop. To pa povzroči spremembo celovitosti las – saj postane bolj porozna in šibka, kar povečuje izpadanje las zaradi lomljenja. 

Prav tako so lahko krivci za izpadanje tudi velike količine peroksida, ki je potreben za odstranjevanje melaninskih pigmentov iz las. Odsvetujemo vam, da pri barvanju svoje lase posvetlite za več tonov naenkrat s pomočjo visoko koncentriranega hidrogena (na primer, da želite iz črne preiti na blond v enem koraku).

Zato raje izberite barve za lase brez amonijaka in z nizko vsebnostjo hidrogena – kot so naše barve za lase Respect in vsebujejo le 6,5 % hidrogen. Barvo las tako raje svetlite postopoma in sicer vsakič le za pol tona ali največ en ton.

  • Prekomerna uporaba toplotnih pripomočkov:

Zaradi prekomerne uporabe vročih pripomočkov za oblikovanje las lahko lasje postanejo izredno suhi, oslabljeni in nagnjeni k izpadanju. 

  • Razdraženo lasišče:

Ko je vaše lasišče razdraženo zaradi suhosti, agresivnih izdelkov za nego ali zunanjih agresorjev, lahko suha koža, ki se lušči, povzroči srbenje in nastajanje krast. Praskanje lasišča nato privede do puljenja pramenov iz lasnih korenin.

Kateri neotipljivi dejavniki nosijo najpogostejši vzrok za povečano izpadanje las?

  • Naravni cikel rasti las:

Naši lasje konstantno rastejo in prav tako kot koža, se tudi ti stalno obnavljajo. Zato je povsem običajno, da vam lasje izpadajo ob menjavi letnega časa. Izguba med 50-100 pramenov dnevno je povsem običajno med naravnim ciklom prehoda letnega časa.

  • Onesnaženost zraka:

Da, prav ste prebrali. Tudi onesnaženost zraka lahko nosi skrite dejavnike za povečanje izpadanja las. Vsi smo izpostavljeni določeni količini drobnih delcev onesnaženosti v zraku. 

Nedavne študije kažejo, da bolj kot so onesnaženju izpostavljeni naši lasje, manj beljakovin (kot so beta-katenin in ciklin) lahko ti proizvedejo. Brez zadostne količine beljakovin pa so lasje oslabljeni. 

Delci onesnaženja na laseh lahko povzročijo tudi večjo proizvodnjo sebuma (naravno olje na koži), kar lahko povzroči povečano lomljenje, pomanjkanje sijaja in v nekaterih primerih izgubo las. 

  • Močni sončni žarki:

Močan UV lahko poškoduje tako lase kot kožo. Učinki UV na laseh lahko povzročijo, da ti postanejo suhi in krhki ter nagnjeni k lomljenju. 

  • Raven stresa in hormoni:

Običajno vsak izmed nas izgublja nekje do 10 % svojih las med vsakim naravnim ciklom izpadanja. Ko se znajdemo v visokem stresu, pa lahko ta številka poskoči na kar 50 – 70 % izgube las.

Visoke ravni kortizola doživljamo, kadar smo pod velikim stresom – medtem ko je naše telo zavzeto s proizvodnjo kortizola za spopadanje s stresom, proizvaja manj hormonov, ki podpirajo rast las in njihovo prehrano. 

Glede na vse to lahko reševanje našega stresa pomeni odpravljanje njegovih stranskih učinkov na lase. Lasje bodo spet zrasli, ko bo stres omiljen. 

Na lasni cikel močno vplivajo različni hormoni. Androgeni, tako kot testosteron, igrajo ključno vlogo in so lahko ključni dejavnik pri izpadanju las. Hormoni ščitnične žleze vplivajo na številne naše telesne procese, vključno s kožnimi in lasnimi mešički. 

Neravnovesje teh hormonov lahko povzroči “šok za sistem”, ki prizadene lasišče, tako da lasni mešički vstopijo v fazo počitka (telogena) svojega cikla, kjer se lahko v nekaj mesecih odvrže do 70% las. 

Če imate hormonske spremembe, vendar niste prepričani, kaj je glavni vzrok (sicer niste sredi pubertete, menopavze, zamenjave zdravil, motenj ščitnice), se s svojim zdravnikom pogovorite o tem, kaj doživljate. 

Kaj lahko storimo sami?

Seveda najpreprosteje povedano lahko že veliko naredimo s tem, da upoštevamo vse točke za pravilno nego, zdravo prehrano in dobro počutje. Torej se borimo proti vsem zgoraj naštetim dejavnikom tako, da celostno poskrbimo za naše telo.

Lasje izražajo naše zunanje in notranje počutje. Zato se naš življenjski stil lahko kar hitro pokaže od zunaj na naši koži ter laseh.

Sami lahko poskrbimo, da postopoma uvedemo določene spremembe v naš življenjski stil tako, da naše telo ne bo preobremenjeno. Bujni in lepi lasje nam nedvomno ulivajo veliko samozavesti ter gradijo tisti naš pravi jaz, zato poskrbimo zase.

Kako je Naturavit razvil linijo proti izpadanju las?

Naše podjetje se je že od svojega samega začetka želelo osredotočiti predvsem na vas – naše kupce, uporabnike in na najpogostejše težave, ki bremenijo lasišče.

Razvili smo več naravnih linij izdelkov, kjer je glavno vodilo to, da so naše sestavine rastlinskega izvora, kakovostne in izdelki zares učinkoviti.

Verjamemo, da nam narava v pravi kombinaciji rastlinskih olj in želišč nudi učinkovito ter bogato nego, ki razbremeni lasišče.

shampoo izpadanje lasje hair

Kateri izdelki učinkujejo proti izpadanju las?

Proti izpadanju vam svetujemo, da preizkusite našo linijo, ki je namenjena prav rešitvi vseh vrst izpadanja in redčenja las. Naturavit linija je priročno na voljo v Setu proti izpadanju las.

Za umivanje las vam je na voljo Kremni šampon proti izpadanju, ki s pomočjo rastlinskega izvlečka grmičaste palme ter esencialnih olj zagotavlja proces obnavljanja las. Zavira razvoj mikroorganizmov na razdraženem lasišču in krepi lasne mešičke.

Predvsem pri močnejšem izpadanju vam svetujemo, da v svojo lepotno rutino vpeljete tudi Piling šampon za čiščenje lasišča, ki z nežno vulkansko kamnino – perlit odstrani odmrle celice in izboljša prekrvavitev. Dodatek konoplje in mete pa osveži in okrepi lase in lasišče.

Regenerator proti izpadanju las je izdelek, ki ga uporabljate brez izpiranja. Ker po nanosu las in lasišča ne masti, ga lahko uporabljate tudi večkrat dnevno. Regenerator zmanjšuje lomljenje krhkih ter tankih las. Vsebuje rastlinske izvlečke pšenčnih kalčkov, ekstrata pomaranče, limone in vitamin E, ki celovito okrepijo lase, od korena do konic.

Košarica je prazna.