Nasveti

5 predlogov za okolju prijaznejšo veliko noč

Velika noč je pred vrati, a vas doma še čaka priprava dekoracij? 

Imamo nekaj izvrstnih predlogov za vas, kako letošnje praznovanje velike noči narediti še posebej prijetno in okolju prijaznejšo.

Ker vsako leto za vsak praznik pretirano kupujemo plastične dodatke ter sestavine s katerimi na koncu le ustvarimo veliko odpadkov, smo se tokrat odločili, da vam podamo nekaj predlogov za okolju prijaznejšo veliko noč.

Razmislite, katere dodatke res morate kupiti

V naših člankih je bilo že nekaj govora o konceptu zmernosti (kot naprimer v blogu tukaj), zato bomo samo na kratko poudarili glavno vodilo.

Razmislite, katere dodatke res morate kupiti in kjer je le mogoče nekoliko zmanjšajte potrošnjo. Velika večina prazničnih dekoracij ter dodatkov je sestavljena iz plastike, zato najprej preglejte svoje omare in preverite ali vam morda lahko še vedno služi nekaj vaše stare dekoracije.

Veliko dekoracij lahko preprosto ustvarite tudi sami, zato morda res ni potrebno kupovati novih dodatkov.

Pirhe obarvajte z naravnimi barvami

Veliko izmed setov za barvanje pirhov namreč vsebuje okolju škodljive sestavine, zato se morda letos lahko pripravite pirhe obarvati kar z naravnimi barvami.

Z naravnimi barvami, ki jih preprosto dobimo s pomočjo sadja in zelenjave.

Že naše babice so v svojih časih pirhe znale izvrstno obarvati v olupkih čebule. 

Če imate nekaj ustvarjalne žilice, lahko na jajca pred barvanjem pritrdite kakšen list izbranih travniških rastlin, da bodo po barvanju na pirhih ostali čudoviti vzorci iz narave.

S kurkumo lahko pirhe obarvate rumeno, z olupki čebule rjavo-rdeče, s špinačo ustvarite zelene odtenke, z rdečo peso vijolično-rdeče ter s pomočjo rdečega zelja vijolično-modre.

 

Stari dekoraciji dodajte nov pridih

Če ste doma našli nekaj stare dekoracije, katere ste se morda že nekoliko naveličali, lahko razmislite, kako iz nje ustvariti nekaj novega, oziroma ji dodati nov pridih.

Iz nekaterih starih okraskov lahko preprosto sestavite pisan velikonočni venček. Zelo lepo in preprosto pa lahko oblikujete tudi nekaj dekoracije iz odpadnega papirja, jajčnih lupin ali jajčnih kartonov.

Izogibajte se izdelkom za enkratno uporabo

Študija iz leta 2018, ki so jo opravili v Veliki Britaniji je razkrila, da se letno (samo v Veliki Britaniji) generira kar 3000 ton odpadkov iz ovijalne embalaže v katero so oviti čokoladni pirhi.

Ker lahko letos nekaj dobrega postorite za naše okolje, vam svetujemo, da se izognete uporabi izdelkov za enkratno uporabo – kot so različni ovijalni papirji, trakovi in vrečke ter plastični pirhi.

Možnosti dekoracije pirhov je nešteto

Na spletu lahko najdete nešteto zanimivih opcij za dekoracijo pirhov – od najbolj minimalističnih, kjer se pirhe ne barva, ampak samo nanje nariše (ne pozabite jajca najprej skuhati), do tistih, kjer na pirhe rišete z voščenkami ali kjer se za dekoracijo uporabi samo jajčno lupino (na fotografiji).

 

 

 

Košarica je prazna.