Članki

Katere materiale iz domače kuhinje lahko kompostiramo?

Po Sloveniji bomo letos 24. aprila uradno zabeležili prvi Slovenski dan brez zavržene hrane. Ta dan je namenjen ozaveščanju o enem izmed večjih globalnih izzivov, s katerim se soočamo v današnjem svetu.

Zavržena hrana nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno po celem svetu, zato omenjena problematika kliče po nujnih spremembah. Tudi v Sloveniji je ta problematika kar precej opazna, saj vsako leto pri nas zavržemo kar 140.000 ton hrane.

Ravno tako podatki kažejo, da vsak prebivalec Slovenije na leto zavrže kar 68 kilogramov hrane in tudi da kar 33 odstotkov hrane, ki jo kupimo konča v smeteh.

Ker pri podjetju Naturavit verjamemo, da se z majhnimi koraki pride najdlje, smo tokrat za vas pripravili kratek vodič, ki vas bo vodil, kako lahko določeno odvečno hrano, ki ni več primerna za uživanje ter ostale primerne odrabljene materiale v domači kuhinji pravilno kompostiramo.

Kako se lotiti kompostiranja doma?

Da bo ločevanje materialov, ki jih lahko kompostiramo preprosto, predlagamo, da te najprej ločimo v dve kategoriji – zeleno in rjavo. Naj tukaj opozorimo, da ti kategoriji ne gre zamenjevati z biološko razgradljivimi materiali, katerim se v tem prispevku ne bomo posebej posvečali. 

Tako zelena kot rjava kategorija sta potrebni za uspešno pripravo komposta, zato je najbolje, če ju na kupu izmenjujemo v tankih plasteh.

 • Zelena kategorija: Z dušikom bogati materiali, kot so živi rastlinski materiali in sadni / zelenjavni odpadki. Ti poskrbijo za vlago vašega kupa in se hitro razgradijo. 
 • Rjava kategorija: Z ogljikom bogati materiali, kot so odmrle rastlinske snovi ter odpadki na osnovi lesa. Ti zagotavljajo prezračevanje in strukturo, vendar se počasi razgrajujejo, zato najbolje delujejo, ko so sesekljani na majhne koščke. 

Seznam materialov, ki smo ga za ta prispevek pripravili vključuje tiste materiale, ki jih lahko kompostiramo v domači kuhinji. Industrijski komposti lahko kompostirajo veliko več produktov in stranskih proizvodov (npr. mlečne izdelke ter meso in kosti). 

Poglejmo si posamezni seznam.

Kompostiranje v domači kuhinji – zelena kategorija

 1. Ostanki sadja in zelenjave: če omenimo le nekatere, pomislite na krompirjeve olupke lupine melon, stebla brokolija, jedra jabolk, mokro solato, morske alge in plesnivo papriko. 
 2. Nekisli sadni olupki: bananine olupke, avokadove lupine in melonine lupine so v redu; izogibajte pa se grenivkinim, pomarančnim, limetinim in limoninim olupkom. Zaradi komposta postanejo preveč kisli in lahko uničijo v kompostu koristne črve. 
 3. Sadne koščice in semena: ti naj bodo nasekljani, da preprečite kalivanje v kompostu (razen če si to želite).
 4. Pokvarjeno rastlinsko mleko: mandljevo, riževo, sojino in kokosovo mleko. NE pa živalskega mleka.
 5. Fižol in druge stročnice.
 6. Zelišča in začimbe.
 7. Čajne liste in vrečke iz naravnega papirja (vendar bodite previdni, večina ima v sebi plastiko) – najbolje je, da kompostirate le liste brez embalaže.
 8. Kavna usedlina.
 9. Tekoče polnilo iz konzerviranega sadja in zelenjave.
 10. Marmelade in drugo konzervirano hrano. 
 11. Pivo, vino in druge vrste alkoholnih pijač.
 12. Stare omake: ketchup, majoneza, ajvar, gorčica in sojina omaka so v redu, a le v majhnih količinah, saj so lahko kisle in podobno učinkujejo na kompost kot citrusi.
 13. Tofu.

Kompostiranje v domači kuhinji – rjava kategorija

 1. Zastarel kruh in drobtine, tortilje ter skorje pice: vendar naj bodo globje zakopani v kupu, da ne privabijo škodljivcev.
 2. Zastarele kosmiči iz žit, ovsene kaše in granole.
 3. Krekerje, piškote, preste, kokice in čips.
 4. Suh riž in testenine: Kuhan riž in testenine so prav tako kompostirani, vendar poskusite ne pretiravati, saj lahko odvečna vlaga oteži upravljanje vonjav. Kuhan riž pa tudi goji slabe bakterije. 
 5. Stebla grozdja in drugih plodov.
 6. Lupine oreščkov (razen orehovih): bodite pozorni, saj bo razkroj teh trajal dlje kot pri drugih materialih iz seznama. 
 7. Jajčne lupine: zdrobljene oz. zmlete, sicer lahko traja nekaj časa, da se razgradijo. 
 8. Kartonske škatle za jajca: brez nalepk ali drugih dodatnih ovitkov.
 9. Nebeljene kavne filtre.
 10. Vinske zamaške iz plute: ki naj bodo zdrobljeni na majhne koščke.
 11. Rabljene papirnate prtičke: vendar preverite, da niso premazani s kakšnim vprašljivim premazom.
 12. Lesene palčke, zobotrebce in bambusova nabodala.

Želimo vam prijetno kompostiranje!

Bi želeli izvedeti več iz področja trajnosti? Preberite naš vodič skozi trajnostne koncepte recikliranja, zero waste in ucycling, ki vam je na voljo tukaj.

Košarica je prazna.