Članki

Nasveti za kompostiranje: kaj poleg kuhinjskih materialov lahko še kompostiramo doma?

Kaj v bistvu je kompostiranje? To je razgradnja in prenamenitev organskih odpadkov skozi mikrobe, kot so bakterije, glive, črvi in žuželke, ki materiale predelajo. Natančneje, kompostiranje razgrajuje odpadke biološkega (organskega) izvora, kot so rastlinske snovi in živilski odpadki, ki se skozi proces postopoma preoblikuje.

Če pomislite na zbiranje komposta, ni pri tem nujno, da vam zaseda veliko prostora. Lahko ga preprosto zbirate na kup v takšnih dimenzijah, ki vam ustrezajo, saj si konec koncev z njim ustvarjate svojo zemljo. Kaj ni to lep način okoljskega ravnanja z odpadki?

Tudi če morda sami nimate možnosti, da bi doma pripravljali svoj kompost, ali sploh nimate vrta in rastlin, kjer bi lahko ta kompost uporabili, vam svetujemo, da tiste materiale, ki so primerni za kompostiranje, postopoma zbirate za nekoga, ki ima možnost ustvarjanja svojega komposta. Verjamemo, da bodo zelo veseli vaše dobre pobude.

 

 

Ste vedeli, da lahko poleg materialov in hrane iz kuhinje kompostirate tudi nekatere druge snovi ter vsebine, ki jih običajno najdete v preostalih domačih prostorih?

V enem izmed naših prejšnjih prispevkov smo vam že podali nekaj napotkov o kompostiranju materialov iz domače kuhinje. Govorili smo tudi o ločevanju materialov na dve kategoriji – zeleno in rjavo, ki ju je priporočljivo na kompostu izmenično polagati na kup. Omenjeni prispevek najdete tukaj

Vsak prostor in okolica našega doma vključujeta nekatere materiale, ki so primerni za kompostiranje. Poglejmo vsakega izmed teh prostorov.

 

Kompostiranje na vrtu ali zelenici – zelena kategorija

 1. Zeleno listje in stebla rastlin.
 2. Pokošeno travo: čeprav je odlična sestavina komposta, lahko postane kompaktna in tvori gosto zračno tesno grudo, zaradi česar je postopek razgradnje anaeroben. Zato poskrbite, da boste travo dobro pomešali s preostalim kompostnim materialom ali ga le na tanko razporedili po vrhu. 
 3. Plevel: a le tisti, ki še ni šel v seme. 

 

Kompostiranje na vrtu ali zelenici – rjava kategorija

 1. Papirnate vrečke za semena brez prevleke.
 2. Suho in odpadlo listje. 
 3. Odmrle rastline, vključno s koreninami in zemljo: prepričajte se le, da niso odmrle zaradi bolezni ali škodljivcev, ki se lahko še vedno nahajajo na rastlini.
 4. Obrezano grmovje.
 5. Seno in slamo.
 6. Palčke in vejice: zlomite jih na majhne koščke, saj rabijo dolgo časa in veliko količino dušika (da bi izravnali lastno visoko vsebnost ogljika), da se razgradijo. 
 7. Žagovino in sekance (samo iz neobdelanega lesa): Tako kot pri travi, pazite, da se ne kosi strdijo. Nanesite plast med druge materiale ali rahlo potresite. 
 8. Borove iglice in borove storžke.
 9. Zažgan lesni pepel: Odlična alkalna snov za uravnoteženje pH vašega kupa, če ste dodali veliko kislih izdelkov (npr. borove iglice, hrastovi listi itd.). Upoštevajte samo, da lesnega pepela ne smemo zamenjevati s premogovim pepelom, ki ni primeren za kompostiranje.
 10. Ostanki zemlje ali zastarela zemlja za lončnice.

Kompostiranje v domači kopalnici – rjava kategorija

 1. Rolice toaletnega papirja: le če so iz okolju prijaznega toaletnega papirja jih narežite na majhne koščke.
 2. Bombažne vate in vatirane palčke s kartonskimi palčkami: prepričajte se, da na njih ni sintetičnih ličil, odstranjevalcev laka za nohte ali drugih sintetičnih izdelkov za nego. 
 3. Stare obrabljene brisače ali druge tkanine: svetovali bi vam, da uporabite manjše kose, oziroma da blago razrežete na manjše trakove. Ne pretiravajte in odvrzite le tiste, ki so izdelane iz 100% naravnih tkanin – kot so bombaž, lan, volna, bambus, konoplja, svila, ali kašmir. Brez poliestra, najlona ali likre, tudi če so ti prisotni v majhnem odstotku.
 4. Naravni potpourri.

 

Kompostiranje iz preostalih prostorov – rjava kategorija

 1. Odrabljene vžigalice.
 2. Zemlja in prah, ki ju pometete po stanovanju: le tisto kar pometete z metlo, saj lahko sesalnik pobira tudi sintetična vlakna iz preprog in druge materiale, ki niso primerni.
 3. Primerno embalažo: na kateri je zelo jasno zapisano, da se lahko kompostira, NE pa tiste, ki je biorazgradljiva!
 4. Nevoskane, organske vrvice: cvirn in druge vrvice iz naravnih materialov.
 5. Nebeljene papirnate brisače in robčke.
 6. Živalsko dlako in perje: pri živalski dlaki vam svetujemo, da ne kompostirate pasje oziroma mačje dlake takrat, ko so vaši ljubljenčki izpostavljeni kateremu izmed tretmajev za zatiranje bolh.
 7. Časopis: uporabite le časopisni papir. Letaki, revije in katalogi tukaj odpadejo. Najbolje je, če jih razrežete ali raztrgate na majhne koščke ter mešate v kompost.
 8. Ostružke svinčnikov.

Košarica je prazna.