Članki

Veganska moda: plusi in minusi oblačil iz alternativnih materialov

Naproti veganskemu življenjskemu slogu

Veganski način življenja postaja vse bolj priljubljen, ne samo pri hrani, ki jo uživamo, ampak tudi pri oblačilih, negi kože, kozmetiki in celotnem življenjskem slogu. 

Začeli smo se zavedati posledic, ki jih nosi živalska industrija na celoten ekosistem. Predvsem pa posledic na naravne vire. Zato se sedaj posamezniki velikokrat prej odločijo za alternativne možnosti, ki so na voljo.

Pri prehrani je veganska izbira večinoma očitna, saj so nam na izbiro številne veganske linije izdelkov, kjer so sestavine zapisane na sami embalaži. 

Pri veganskih oblačilih pa je ta izbira nekoliko težje določljiva.

foto: Brooke Cagle

Ali je modni kos 100 % veganski?

Če kupimo modni kos za katerega blagovna znamka jamči, da je 100 % veganski, nedvomno v sebi ustvarimo občutek zadovoljstva. 

Mislimo, da smo storili nekaj dobrega zase in za naše okolje. Vendar tukaj najdemo tudi nekaj pasti. Številne, na videz naravne opcije veganske mode, lahko vsebujejo tudi živalske sestavine.

Te sestavine so lahko prisotne tako v indigo barvanem jeansu, pa vse tja do lepil, ki jih najdemo v obutvi. 

So alternativni materiali v oblačilih res trajnostni?

Na srečo je danes na voljo veliko trajnostnih, veganskih možnosti v materialih, ki so vključeni v veganskih oblačilih. To so pluta, ananasovo in kaktusovo usnje ter veganska volna rastlinskega izvora. 

Sicer niso vse izmed omenjenih alternativnih materialov popolnoma trajnostne. Ananasovo usnje kot je Piñatex na primer zaenkrat še ni biološko razgradljivo in zaradi tega še vedno ustvarja veliko količino odpadkov. 

Piñatex sestavlja mešanica iz ananasovih listov, PLA (polilaktične kisline), ter smole na osnovi nafte, ki še vedno izpostavljajo okoljska vprašanja.

Vendar vse kaže na to, da se pomikamo proti veliko bolj trajnostnemu razvoju in da vedno več modnih blagovnih znamk išče trajnostne rešitve v alternativnih materialih.

foto: Marya Volk

Kakšna alternativna vlakna so že na voljo?

V pleteninah, puloverjih in plaščih na splošno najdemo živalska vlakna, kot sta volna ali kašmir, ki nam dajejo občutek udobja in topline. 

Vendar razvoj teče naprej. Zato se lahko udobno počutimo tudi v trajnostnih veganskih vlaknih. To so naravna vlakna kot so lan, organski bombaž in mešanice iz tencel vlaken. Slednja so nežna kot svila, a še vedno tako močna kot poliester. 

Čeprav se volno pogosto nadomešča z akrili in poliestrom, slednji dve nimata najboljšega vpliva na okolje. Zato za toploto raje posezite po več slojih iz naravnih vlaken.

Kaj pa kavbojke?

Tudi kavbojke so običajno narejene iz bombažnih vlaken, vendar ta niso nujno veganska. 

V modni industriji po barvanju z indigom lahko na prejo nanesejo derivat hitina (pridobljen iz lupin lupinarjev, tj. odpadkov iz živilske industrije), da se barva fiksira.

Zakaj bi se blagovna znamka odločila za uporabo tega derivata? Edine druge možnosti, ki so trenutno na voljo vključujejo pravi koktajl onesnažujočih kemikalij, ki nato ostajajo v vodi. Zato bo za modne blagovne znamke potrebno še nekaj dela na tem področju.

Ne pozabimo pa tudi, da imajo po tradiciji številne blagovne znamke kavbojk na hrbtni strani hlač našitek iz usnja, kateri danes še čaka na svojo nadomestitev s prijaznejšim materialom.

foto: Allef Vinicius

Usnje še vedno ostaja problematično

Pri nakupovanju v trgovinah je še vedno težek zalogaj iskanje usnjenih alternativ. Zakaj? Tradicionalno je večina veganskega usnja narejena iz PVC – plastike. 

Z napredkom tehnologije postaja vse lažje najti trajnostne alternative za vegansko usnje in semiš, ki imata veliko manjši vpliv na okolje kot PVC.

Poliuretan (PU) je manj učinkovita alternativa PVC-ju, in čeprav je še vedno plastika, nedavni razvoj uporablja njegova reciklirana vlakna s postopki premazovanja na vodni osnovi. 

Za alternative veganskega usnja sicer obstajajo ananasovo usnje (narejeno iz rastlinskih odpadnih vlaken), pluta, gobovo usnje, kaktusovo usnje, jabolčno usnje in laboratorijsko pridelano bio usnje, vendar je pri nekaterih izmed naštetih še vedno vprašljiv njihov okoljski vpliv.

Modna industrija in živalsko krzno

Krzno je etično in okoljevarstveno problematično že več stoletij. 

Tako z luksuznimi blagovnimi znamkami kot z blagovnimi znamkami visoke mode, ki vedno bolj prepovedujejo krzno, postajajo trajnostne in elegantne alternative sedaj lažje dostopne.

Nekatere blagovne znamke zaenkrat uporabljajo reciklirani poliester, ki je trenutno (tudi po občutku) najbližje bolj etični izbiri krzna.

foto: Marco Lastella

Živalski proizvodi so lahko tudi skriti v oblačilih

Včasih se živalski proizvodi oblačilom dodajo tudi na mestih, na katerih jih ne takoj opazite. Preverite krznene obrobe, usnjen našitek na kavbojkah, detajle v usnjenih žepih, gumbe iz lupin ali rogov ter druge obrobe. 

Nekateri modni izdelki (vključno z vrečkami in čevlji) so narejeni iz živalskega lepila ali hidroizolacije iz čebeljega voska. 
Čeprav to ni vedno očitno, je najlažji način kako se takšnim pastem izogniti, če nakupujemo pri vegansko certificiranih blagovnih znamkah. 

Nositi trajnostna veganska oblačila postane enostavno, ko vemo, kaj iskati.

Želite izvedeti več o veganskih izdelkih Naturavit? Preberite članek, ki vam je na voljo tukaj.

Košarica je prazna.