Nasveti

Vsestranska raba eteričnih olj

Eterična olja so v svoji osnovi pravzaprav koncentrirani rastlinski izvlečki, ki jih pridobivamo iz različnih delov rastline – najpogosteje iz plodov, cvetov in listov rastline.

Eterična olja nudijo vsestranske možnosti njihove rabe, ki sega še veliko dlje od prvega, najpogostejšega namena, ki nam morda še najhitreje pade na pamet –  za izvajanje aromaterapij.

Tako kot so se eterična olja že skozi zgodovino uporabljala na najrazličnejše načine, na številnih področjih antičnega življenja, se je danes njihova vsestranska raba še dodatno razširila.

V enem izmed naših predhodnih člankov (ki ga najdete na sledeči povezavi) smo že na kratko govorili o uporabi eteričnih olj na treh najpogostejših področjih. Govorili smo o področjih osebne nege, aromaterapije in v gospodinjstvu.

Ker je pa raba teh izjemnih naravnih pripravkov tako vsestranska, smo se odločili, da bomo v tokratnem članku še podrobneje razčlenili njihove možnosti uporabe.

Eterična olja za pomiritev in izboljšanje kvalitete spanca

Blagodejni vplivi na naše telo, ki jih lahko dosežemo z uporabo eteričnih olj pri aromaterapiji so vam morda že nekoliko znani.

Zato se bomo tokrat osredotočili na dve področji, ki vam morda ravno v tem času konstantnih sprememb v vašem vsakdanu in tempu življenja, znajo še najbolj priti prav. 

To sta področji pomiritve in lajšanja stresa ter izboljšanja kvalitete spanca.

Vsekakor je pomembno, da smo pri izbiri eteričnih olj pozorni na vrsto olja, ki ga izberemo. Že res, da vam je osebno lahko ljubši, kateri izmed vonjav, a preprosto gre za to, da vsa eterična olja ne enako učinkujejo na naše telo. 

Zato pri sprostitveni aromaterapiji izberite tista, ki na telo učinkujejo pomirjujoče.

Takšna so predvsem eterična olja Sivka, Bergamotka, Čar zime, Čarobna dišava, Mystique, Relax, Afrodiziak, Wellness in Balance.

Za izboljšanje kvalitete vašega spanca vam svetujemo, da v svoji aromaterapiji uporabite eterična olja Sivke, Sandalovine, Relax, Balance, Ying – Yang ali Rožmarina. 

Vsestranska raba eteričnih olj v gospodinjstvu

V svojem domu lahko eterična olja uporabljate na različne načine. Priljubljena raba je predvsem pri osvežitvi vonja v prostorih ter pri nevtraliziranju vonjav v hladilniku, omarah in predalih.

Poleg tega so eterična olja zelo uporabna tudi pri pranju perila. Če najraje uporabljate nekoliko bolj naravna pralna sredstva, ki vsebujejo manj kemikalij in so tako tudi blaga v svojem vonju, lahko odišavite perilo z eteričnimi olji.

Predlagamo, da izberite eno izmed bolj svežih vonjav pri svojem perilu, kot so eterična olja Limona, Bergamotka ali Evkalipt. 

Ko točite pralni prašek v predal stroja, kapnite zraven še nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Presenečeni boste nad svežino in mamljivim vonjem vašega perila.

Eterična olja lahko uporabimo tudi pri razkuževanju in čiščenju kuhinjskih površin. V razpršilko natočite nekaj mlačne vode, kateri dodate še nekaj kapljic eteričnega olja čajevca ali limone. 

Tako dobite preprosto vsestransko čistilo, primerno za kuhinjske in tudi druge površine v stanovanju.

Za čiščenje kopalniških površin, kot je kopalniška kad ali tuš kabina, lahko pripravite čistilo iz pol skodelice alkoholnega kisa in pol skodelice sode bikarbone, kateri dodate še nekaj kapljic eteričnega olja bergamotke, evkaliptusa ali limone. 

Omenjena eterična olja vsebujejo sestavine, ki delujejo antibakterijsko, zato so odlična za uporabo v kopalnici.

Za hlapenje eteričnega olja v prostoru ni nujno potrebno imeti difuzorja

Če v svojem domu nimate difuzorja, lahko eterična olja kapnete tudi na nekaj kosov bombažnih vat, ki jih nato razporedite po prostoru. Eterična olja prepojena v vati bodo tako počasi hlapela v prostoru.

V stanovanju lahko napolnite tudi nekaj manjših steklenih kozarcev z nekaj žličkami sode bikarbone, kateri nato dodate še približno 10 kapljic izbranega eteričnega olja. 

Takšne male osvežilce zraka lahko hranite v vašem domu dokler se soda ne začne strjevati, kar je znak, da jo je potrebno zamenjati.

Vsestranska uporaba eteričnih olj v domači kozmetiki

V domači kozmetiki so eterična olja zelo priljubljena, saj lahko z njimi izdelamo veliko variacij domačih izdelkov. 

Priljubljeni so domači losjoni, pilingi za obraz in telo, trda mila, balzami za ustnice ter še mnogo drugih preparatov za osebno nego. 

Naj vas opozorimo, da je eterična olja pred nanosom na kožo vedno potrebno redčiti, zato pozorno pri uporabi! 

Tudi, če bi želeli eterična olja uporabljati na primer pri masažah, se ta vedno redčijo v baznem olju, kot je kokosovo, mandljevo ali olivno olje.

Za pripravo preprostega pilinga za obraz v manjši posodici vmešajte dve žlici kokosovega olja (stopljeno, da je v tekočem stanju, saj se pri hladni temperaturi kokosovo olje strdi) z žličko mlete kave ali kristalnega sladkorja, katerima nato dodate še par kapljic eteričnega olja čajevca, pomaranče ali sivke. Piling lahko v zaprti posodici hranite v hladilniku.

Za lajšanje bolečin v sklepih lahko doma tudi pripravite hladne obkladke z eteričnimi olji. Izberite eterično olje sivke, mete ali čajevca in ga z nekaj kapljicami nanesite na hladen obkladek. Tega nato položite na razbolelo mesto ter ga pustite učinkovati približno pol ure.

Imate vprašanje za nas?

Pošljite nam sporočilo na email naslov info@naturavit.net in z veseljem vam bomo svetovali.

Košarica je prazna.